Спој потомака јунака Гвозденог пука и мачванских јединица из Првог светског рата, сарадња у спорту, култури, привреди само су неки од разлога данашње посете представника Мачванског округа и Општине Богатић Топличком округу. Током обиласка Прокупља, начелник Топличког управног округа Златан Миљковић и представници Града, угостили су делегацију коју је предводио Владан Красавац начелник Мачванског округа.

Обраћајући се пријатељима из Мачве, Миљковић је истакао да ће се од данас градити нови, пријатељски односи два округа који ће се огледати у сарадњи на свим пољима.

Ми данас почињемо да градимо мостове између богате Мачве и богате Топлице. Оно што нас посебно повезује су наши преци, јунаци борбе за слободу Србије. Сетимо се Другог пешадијског пука “Књаз Михајло”, познат под називом “Гвоздени пук”, који је овде мобилисан 1912. године и који је учествовао у Првом и Другом Балканском рату, а који је после битке на Брегалници кренуо на битку на Церу, спустио се на Дрину и заједно са вашим јунацима из Мачве учествовао у борби против окупатора – потсетио је Миљковић на славну историју предака Топлице и Мачве.

Захваливши се на гостопримству, Владан Красавац начелник Мачванског округа  је истакао да је задовољан разговором и сусретом са својим колегом из Топличког округуа, а представници Богатића и Прокупља су већ предузели кораке ка конкретним акцијама у циљу повезивања и међусобне сарадње.

Између осталих у делегацији из Мачве био је и Топличанин, Зоран Ђорђевић који потиче из села Кастрат у Општини Куршумлија, а који живи у Мачви. Он је подсетио на крваву битку на Дрини 1914. године у којој је је Гвоздени пук зауставио аустроугарску војску.

 

Било је то у септембру 1914. године и тај дан се после 105 година обележава у Мачви, на месту где је страдало 33 војника Топличког Гвозденог пука – подсетио је Ђорђевић.

Током боравка у Прокупљу делагације Мачванског управног округа и Општине Богатић положиле су венце пијетета на спомен обележје „Гвозденом пуку” у спомен парку код Железничке станице, а затим и посетили Спомен собу посвећену јунацима тог пука, као и прокупачки Музеј.

У част пријатељства Мачвана и Топличана и историје која их спаја, начелник Топличког округ Златан Миљковић је поклонио гостима ратну заставу Гвозденог пука, која никад непријатељу није пала у руке.