Министар без порфеља задужен за регионални развој и координацију рада јавних предузећа Милан Кркобабић са сарадницима, начелник Топличког управног округа Небојша Вукадиновић, заменик председника Општине Прокупље Мирољуб Пауновић и професори Високе пољопривредно-прехрамбене школе струковних студија посетили су новоформирану задругу „Топличко сунце“ и угледно пољопривредно газдинство Владана Орловића у селу Ресинац.

-Један од стратешких циљева Владе је формирање што већег броја земљорадничких задруга у којима ће пољопривредници моћи да остваре своје интересе, изјавио је министар Кркобабић и додао да је је пријатно изненађен што је и на територији прокупачке општине већ формирана једна таква задруга.

Према његовим речима задругари на основу пројеката и бизнис планова могу да добију субвенције и бесповратна средства за куповину машина и друге опреме, изградњу складишних и прерађивачких капацитета, система за наводњавање, садница, крупне стоке и друге опреме.

Кркобабић је посебно нагласио  улогу локалних самоуправа у  формирању задруга.

Директор задруге „Топличко сунце“ Владан Орловић, која је формирана пре два месеца, рекао је да она има пет чланова који поседују близу 100 хектара земље,

– Ради појефтињења производње, добијања субвенција за куповину пољопривредних машина и друге опреме, увођења нових стандарда и технологија у производњи, лакшем пласмана производа под повољнијим условима на тржишту формирали смо ову задругу, рекао је Орловић и додао  да и  пољопривредници, не само из овог, већ и других села могу да приступе овој задрузи.

По речима задругара изградња и опремање хладњаче за воће биће  приоритет у наредном периоду.

-Све четири општине Топличког управног округа у последњих неколико година велику пажњу посветиле су изградњи сеоских и атарских путева, канализационе и водоводне мреже и реконструкцији нисконапонске мреже, рекао је начелник Топличког округа Вукадиновић додавши да су током предходних месеци по многим топличким селима одржани састанци са пољопривредницима  на којима се говорило о значају и предностима удруживања и формирања земљорадничких задруга.

Заменик председника Општине Прокупље Мирољуб Пауновић говорио је о активностима локалне самоуправе у формирању нових задруга.

– Локална самоуправа ће пољопривредницима који желе да се удруже пружити сву неопходну помоћ  из разлога што се највећи број становништа прокупачке општине бави пољопривредном производњом, изјавио је Пауновић.