Министар без портфеља задужен у Влади Србије за регионални развој и јавна предузећа Милан Кркобабић са сарадницима, посетио је данас Општину Прокупље у оквиру  програма подршке и спровођења мера равномерног регионалног развоја Србије.

Састанку са министром  присуствовао је народни посланик Дарко Лакетић, начелник Топличког управног округа  Небојша Вукадиновић, председник Општине Прокупље Александар Симоновић, председници других топличких општина , као и представници  задруга и пољопривредника из Топлице.

-Обиласком Топличког округа завршавамо посете окрузима и представљањем програма  мера равномерног регионалног развоја Србије, а све с циљем да сачувамо српска села, да им омогућимо да живе, рекао је Кркобабић обраћајући се новинарима.

-Оно што ћемо прво учинити то је ревитализација постојећих задруга и оснивање нових. Планирамо да у наредне три године у 500 великих села у Србији  формирамо  или ставимо на здраве ноге 500 задруга . За ту намену из буџета Републике Србије издвојено је 25 милиона евра, истакао је Кркобабић.

Према његовим речима покретање привредне активности је ударни економски део  програма који подразумева и унапређење инфраструктуре у смислу изградње здравствених амбуланти , пошта,  школа, цркава и наравно задруга како би српско село  функционисало на најбољи начин.

Како је истакао Кркобабиоћ у интересу пољопривредника је њихово повезивање у земљорадничке задруге.

-Циљ је да објединимо мала пољопривредна газдинства којих у  Србији има око 631.000, на којима ради око 1.400.000 људи. Они раде невидљиво, нико не третира те мале парцеле од по 2,5 хектара у просеку на којима  људи  себи обезберђују егзистенцију, подвукао је Кркобабић.

Он је посебно нагласио да ова Влада планира да уложи велика средства баш у ту област и да је то одлика само ове Владе , односно да ни једна претходна на овај начин није бринула о малим пољпривредним произвођачима.

-Време је да се и ту уложи новац а ради се о великој суми новца који је намењен за постојеће задруге  и то у износу до 100 хиљада евра, али иза  новоформиране за које је планирано 50 000 евра иницијалних средстава, прецизирао је Кркобабић.

-Од следеће године почеће формирање сложених задруга  за шта је планирано од 500.000 евра до  милион евра. То су задруге које би по вертикали повезале већ формиране и омогућиле би такозвану вишу базу прераде односно да оно  што произведемо и прерадимо, дамо неком и да нам то извезе што би решило актуелне и велике проблеме произвођача са откупом и пласманом пољопривредних производа, казао је министар.

Министар Кркобабаћ у друштву са представницима локалне самоуправе обишао је и пољопривредно газдинство Владана Орловића у селу Ресинац надомак Прокупља и упознао се начином производње у том угледном пољопривредном газдинству.