Овогодишњи лауреат песничке награде „Драинац“ Милован Данојлић и министар културе и информисања Владан Вукосављевић полагањем цвећа на спомен бисту великог српског песника Радета Драинца, означили су почетак програма другог дела књижевне манифестације Драинчеви сусрети. Стихове песника у чију част се песничка манифестација одржава скоро пола века „Овде је небо моје“ казивао је драмски уметник Вицо Дардић, а добитник Милован Данојлић је говорио своје песме „То је моја земља“ и „Дуња“.

Програм обележавања 48. Драинчевих сусрета настављен је у Општини Прокупље где је министар за културу и информисање Владан Вукосављевић уручио награду „Драинац“ академику Миловану Данојлићу, једном од бардова српске књижевности. Вукосављевић је први министар културе, који је откад се одржава ова манифестација, присуствовао уручењу песничке награде „Драинац“.

У присуству великог броја гостију из Топлице и Србије, министар Вукосављевић је обећао помоћ градовима на југу Србије, међу којима је наравно и Прокупље, рекавши да су они извор свакојаких талената који делују тихо и скромно.

– Прокупље има веома богато културно наслеђе, а ми ћемо настојати и убудуће да све догађаје и манифестације, које имају велику важност и значај не само за овај крај, него и шире, помажемо и трудимо се да дела увек говоре више од речи. Ова манифестација је свакако важна, јер је сећање дуг прошлости и култури, а успомену на драгоценог песника овај град чува на начин хвале вредан, рекао је министар Вукосављевић и додао да је Данојлић особена личност српске културе и честитао жирију на одлуци којом награђује овогодишњег добитника.

Он је нагласио да Прокупље већ јесте својом богатом културном баштином и традицијом драгоцени центар у Србији.
– Оно што ми као Министарство културе радимо и можемо да помогнемо јесте да путем различитих пројеката помажемо заштиту и рад културе у Прокупљу и то ћемо и наставити, нагласио је Вукосављевић.

Председник Општине Прокупље Александар Симоновић је поздрављајући госте из јавног и културног живота Топлице и Србије рекао да су „Драинчеви књижевни сусрети“ једна од најстаријих књижевних манифестација у Србији.

– Посвећени су делу и животу Радета Драинца, песника који је уз Милоша Црњанског и Растка Петровића обележио саме врхове наше међуратне лирике. Општина Прокупље и њене установе културе дуже од пет деценија кроз Драинчеве сусрете доприносе озбиљнијем проучавању и популаризацији Драинчевог дела. Као манифестација Драинчеви сусрети су пронашли своје место у култури Републике Србије, доприносећи децентрализацији културе и имају упориште на званичним највишим местима креирања културне политике, истакао је Симоновић.

Академик Милован Данојлић је говорећи беседу Драинцу нагласио да му награда много значи јер је изричито песничка и нема никаквих друштвених рачуна и политичке позадине. У образложењу жирија, који је радио у саставу Горан Максимовић, Гордана Ђилас и Драган Барјактаревић, истакнуто је да је књижевник Милован Данојлић у збирци песама „Животи, животи“ за коју је добио награду, дао снажну лирску исповест у којој је сажео свеколика животна искуства и извео закључке о смислу живота, о пролазности и смрти, о људским радостима и патњама, као и о разлозима за непрестану борбу и трагање за оним највреднијим у људском бићу.

Министар културе Владан Вукосављевић је са својим сарадницима обишао и прокупачку библиотеку „Раде Драинац“, где је ученицима прокупачке Гимназије, добитницима републичких награда Јелени Стојковић и Милошу Милићу поклонио књиге. Књиге на поклон од министра у име библиотеке примио је директор Драган Огњановић.