Дана 30.08.2017. године проф. др Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику састала се у Нишу са председницима општина из јужне и источне Србије у којима се спроводи пројекат тестирања мера популационе политике. Тестирање мера популационе политике започет је у 15 општина од којих је седам из југоисточне Србије.

Пројекти су различити и циљ им је подршка рађању и подизању наталитета. Поред домаћина Округа, Министарке и чланова њеног кабинета, састанку су присуствовали председници седам општина – Гаџин Хан, Власотинце, Црна Трава, Прокупље, Блаце, Димитровград и Голубац, као и начелници пет округа којима ове општине припадају и представници Регионалних привредних комора, Развојних агенција, Институција за јавно здравље, Завода за статистику и начелници школских управа који могу да буду подршка овим пројектима.

Министарка је рекла да је Србија шеста најстарија земља у Европи, а да је очекивана старост мушкараца 73, а жена 78 година. Она је најпре честитала свима који су се пријавили за пројекат, рекавши да је било 90 апликација из 88 јединица локалне самоуправе из целе Србије. „Једни су тражили да им се помогне финансијски у почетку посла, други су сматрали да треба повећати капацитете вртића, трећи су сматрали да је ниво здравствених услуга лош и да им у том сегменту треба помоћ“, навела је Ђукић Дејановић.

Она додаје да су се тако локалне самоуправе при пријави за пројекте водиле материјалним статусом просечног становника и у зависности од квалитета пројекта добили одређене поене. „Од 130 милиона динара неповратних средстава за пројекте популационе политике у седам општина отишло је 55 милиона, док су централна Србија и Војводина добиле остатак. Ми данас разговарамо са представницима институција здравља, образовања, развојних агенција, канцеларијама за младе, са свима онима који у опису свог посла имају пронаталитетне мере, желим и да их мало подсетим које су то мере“, рекла је Ђукић Дејановић.

Она је навела да је усклађивање рада и родитељства велики изазов, јер се често вртићи почињу да раде од пола осам, а родитељи раде од седам. „Посебно је на југу Србије проблем што је мајка и највећа сигурност породице и амбициозна жена која жели каријеру. Она се онда тешко опредељује за друго, треће, четврто дете јер нема довољно помоћи и разумевања партнера и подршке државе, ту је јако важна и едукација“, каже Ђукић Дејановић. Подсећа да у Србији постоји велики број малолетничких трудноћа које се завршавају прекидима са последицама стерилитета и других болести. „Образовање нам у овом сегменту шкрипи. Заједно сам са министром за образовање предложила измене одређених програма, у петом разреду основне школе уводи се физичко и здравствено образовање које ће проширити знања у домену популационе политике, сексуалног образовања јер су то и даље табу теме за наше породице“, истакла је министарка. Наглашава, да је један од основних циљева Владе РС поред политике мира и финансијске стабилности и пронаталитетна политика. „Тамо где смо дали нека средства желимо да подстакнемо институције и појединце да се и сами ангажују, да та средства буду само једна карика у ланцу који се зове боља демографска будућност југа Србије“, рекла је Ђукић Дејановић.

Општине Гаџин Хан и Прокупље добиле су донације за предшколске институције и реконструкцију дечијих вртића. Начелник нишавског управног округа, Александар Цветковић навео је да је велика ствар што је држава препознала проблем и што се у свом мандату бави демографском политиком. Он је истакао да је ово време у коме је на овој генерацији да одговори на питање да ли ћемо опстати или нестати. Србија има око 77.000 квадратних километара са нешто више од седам милиона становника. Просечна стопа рађања је девет становника на 1.000 где једна жена роди 1,4 детета и поред такве неактивне демографске политике имамо и одлазак становника са одређених територија, те је добро што је држава кренула да решава тај проблем.

Министарка ће обићи и општину Гаџин Хан, где ће се у Народној библиотеци у 13:30 часова састати са председником општине и представницима локалне самоуправе и институција који учествују у спровођењу мера популационе политике.