Шта су циљевима и како помоћи у стварању бољих услова за живот мањина и осетљивих група становништва у Топличком округу, само су неки од разлога данашње посете Прокупљу Гордане Чомић, министарке за људска и мањинска права у Влади Србије, која је разговарала са начелником Топличког управног округа Златаном Миљковићем, представницима свих топличких општина, организација и удружења осетљивих категорија становништва, представницима националних мањина као и особа са посебним потребама.

Након састанка, начелник Миљковић је нагласио да је ово била прилика за анализу онога што се урадило у претходном периоду, али и да се направе планови за наредни период.

Миљковић је истакао да су у сарадњи са министарством дошли до закључка да Општина Житорађа има проблем у недостатку стручних кадрова за израду пројеката, па због тога не може да аплицирала за средства Европске уније.

Тим поводом министарка Славица Ђукић Дејановић ме контактирала и ми ћемо следећег четвртка имати састанак и надам се решити тај проблем односно обезбедити им стручну помоћ у том погледу – рекао Миљковић.

Министарка Чомић је подсетила да је ово други круг посете Прокупљу у оквиру обиласка региона, округа и локалних самоуправа по Србији који има за циљ упаознавање са постигнутим, проблемима али и начином побољшања услова живота маргинализованих и осетљивих група становништва на локалу.

У извештају Европске комисије наш рад је похваљен и то кроз реченицу да је Србија напредовала у владавини права. То није само резултат рада Владе, председника Србије и министарстава него превасходно локалних самоуправа и људи који на локалном нивоу раде на том питању – истиче Чомић.

Од министарке Чомић је добијено обећање да ће у 2022. години Прокупље и Топлички округ учествовати у добијању средстава за један велики пројекат ЕУ путем кога ће се обезбедити средства за побољшање услова за живот и рад друштвено осетљивих категорија становништва, а пројекат неће бити фокусиран само на представнике ромске националне мањине већ и на друге осетљиве категорије.