Потпуно реновиран и дограђен некадашњи хотел “Жубор”, а сада “Планинка” у Куршумлијској Бањи са новим рестораном, конференцијском салом и савремено опремљеним собама од данас је почео са радом, а свечном отварању је присуствовао и председник Србије Александар Вучић, председници општина Топличког округа, народни посланици и министри, као и начелник Топличког управног округа Златан Миљковић.

Трогодишњи радови вредни око 15 милиона динара финансирани су средствима државе, али и новог власника АД “Планинке” из Куршумлије.

Некада је овде била рушевина, а сада је никао велелепни хотел. Држава је помогла обнову Куршумлијске бање и то у већем проценту него што помажемо странце – прокоментарисао је Вучић током отварања хотела.

Надлежни из “Планинке” кажу да је од бившег хотела искоришћена само конструкција, док је све остало рађено изнова савременим материјалом и опремом. На хотелу је дограђен још један спрат, тако да ће сада капацитет бање бити 300 кревета.

У склопу хотела направљена су два базена и савремени велнес центар, а уређен је и прилаз хотелу па читав бањски комплекс на површини од 8 хектара сада изгледа савремено и привлачно за туристе – кажу из ”Планинке”.

За начелника округа Миљковића, ово је још један пример да држава води рачуна о југу Србије и Топлици, те да ће и надаље бити улагања у тај крај.

Економска обнова и развој југа земље један од наших приоритетних интереса, јер нема јаке Србије ако је њен југ, као „најпатриотскији“ део територије, неразвијен. Као што је нагласио и председник Вучић, развој Топлице је од великог стратешког интереса за државу и зато грађани могу очекивати нове инвестиције и помоћ државе, од инфраструктурних пројеката, завршетка ауто-пута до Мердара, преко привлачења инвеститора до развоја туризма, а све како би се људи упослили и створили повољни услови да остану на својим огњиштима – истакао је Миљковић.

Иначе, нови хотел ”Планинка” у Куршумлијској бањи упослиће око 100 радника, углавном са подручја куршумљске општине и из саме Куршумлијске бање.

Иако је од 2006. године, када је затворена, потпуно препуштена зубу времена, бања је осамдесетих, па и деведесетих година важила за најуређеније бањско лечилиште на Балкану, коју је годишње посећивало више од 10.000 гостију.