Удружење Топличана из Београда и Црквена општина Конџељ организовали су наградно путовање за ученике основних школа из Прокупља и Блаца. Ову награду ученици су освојили на литерарном конкурсу посвећеном 14. Видовданском сабору одржаном 28.јуна у Конџељу код Прокупља.

Награђени ученици обишли су многа значајна места из српске историје. У Крушевцу су обишли Цркву свете Богородице и споменик кнеза Лазара, у Такову знаменитости посвећене „Таковском устанаку“ и комплекс Задужбине краља Петра I на Опленцу, који годишње посети око 100 хиљада посетилаца.

На знаменитом месту „Таковски устанак“ ученици су обишли споменик Милошу Обреновићу, заштићено стабло храста цера. Предавање о Првом и Другом српском устанку одржала је ученица осмог разреда ОШ „9.октобар“ Мирјана Ранђеловић.

У Опленцу су обишли Цркву светог Ђорђа, маузолеј Карађорђевиђа, Карађорђевићев конак и кућу краља Петра I.

Домаћин 14. Видовданског сабора др Небојша Вукадиновић рекао је да је циљ овог путовања био да се ђаци боље упознају са историјом српске државе.

– Награђеним ученицима ово је при пут да посете Таково и Опленац. Обилазећи ова значајна историјска места они су се још боље упознали са историјским догађајима из ХIХ и ХХ века и личностима које су учествовале у стварању српске државе, изјавио је Вукадиновић и напоменуо да су ђаци, обилазећи ова места, проширили своје знање из историје.

Према његовим речима обилазак знаменитости из српске историје остаће у лепој успомени основцима.

Професорица српског језика Милка Тошић наглашава да је ово била јединствена прилика да ученици виде споменике, цркве и друге знаменитости и да успоставе нова пријатељства.

Награђени ученици су се захвалили организаторима путовања и нагласили да је ово била јединствена прилика да се више упознају са животом и радом династије Карађорђевића.

– Од свих предмета највише волим историју. Лепо је што смо обишли значајна историјска места, обишли споменике и цркве и упознали са новим подацима о догађајима у Србији из ХIХ века, рекла је Мирјана Ранђеловић.

Ученик осмог разреда ОШ „9.октобар“ Оливер Стоиљковић рекао је да је упознао нове другове и другарице и да би волео да обиђе и друга места значајна из прошлости Србије.

– Општина Прокупље, Компанија Хисар и Проал дали су велики допринос у реализацији наградног путовања, изјавио је Вукадиновић.