Неколико десетина житеља села Трнов Лаз као и околних места у том крају, након више година поново су организовали ”Спасовданске литије” и то на истом месту где су се и ранје одржавале, на ”брду Трнов Лаз”.

Полако заборављени обичај подржао је Златан Миљковић, начелник Топличког управног округа који је најзаслужнији што је ово село добило пут који је прошле године урађен у сарадњи са Војском Србије.

Овакве манифестације локалног типа враћају веру да ће села поново оживети, да се млади враћају на својим огњиштима и што је и најважније, поштују веру и традицију. Као начелник Топличког округа увек ћу се залагати за развој села и повратак младих људи у њима, али и покушати да допринесем стварању бољих услова за живот на тим просторима – рекао је Миљковић.

Колачар обновљених литија у Трновом Лазу био је Филип Маслаковић, иначе студент медицине у Београду.

Овај младић наглашава да се на све начине труди да пробуди Топлицу са изворним обичајима његових предака, а уз здравицу говорили су многи мештани, чак и они који су у потрази за бољим животом раније отишли из села.

У опуштеној атмосфери старији су се присећали некадашњих обичаја, причало се о славној историји Топлице, Гвозденом пуку, Топличком устанку, али и о плановима и идејама како у наредном периоду оживети овај крај и створити услове за живот, повратак и опстанак пре свега младих људи.

На литијама су пригодним културним програмом учествовали и ученици основне школе издвојеног одељења у Товрљану са учитељем Марком Чикарићем.