Литургијом и поменом косовским јунацима, као и доделом Видовданских повеља и захвалница, уз пригодан културно-забавни програм у Конџељу код Прокупља одржан је Светоплички сабор.

Традиционални сабор одржан је испред манастира светих архангела Михаила и Гаврила, која је иначе реплика косовске Грачанице и једно је од најлепших црквених здања у овом делу Србије, a поводом овог важног и значајног празника литургију је служио владика нишки Арсеније и свештенство Топлице.

Најзначајнији део манифестације је додела Видовданских повеља и признања које су и ове године за заслуге у развоју и промоцију привредних и културних вредности топличког краја добили најуспешнији људи који су током године дали свој допринос очувању српства и традиције српског народа и несебично помагали овом делу јужне Србије.

Повељу „Цар Лазар“, добио је генерал мајор Слађан Стаменковић, заменик команданта Копнене војске Србије. Као командант треће бригаде у чијој зони одговорности је и Топлички управни округ, његова бригада и он лично, одувек су несебично пружали подршку округу.

Повеља „Царица Милица“ ове године припала је професору др Славици Ђукић Дејановић, која је својим деловањем на високим функцијама дала велики допринос Топлици, посебно развоју демографске политике.

Овогодишњи добитник признања „Југ Богдан“ је проф. др Драган Симеуновић, редовни професор Факултета политичких наука у Београду. Он је на бројним скуповима и трибинама са посебним поштовањем и дивљењем ширио свест о јуначким и херојским подвизима наших предака из Топлице.

Признање „Милан Топлица“ додељено је на предлог многобројних удружења, доктору Братиславу Дикићу, бившем команданту Жандармерије и генералу полиције, који је поред свог професионалног ангажовања на одбрани интереса Републике Србије, сада и као пензионисани припадник безбедносних снага Србије учествовао у бројним хуманитарним акцијама обезбеђивања материјалних средстава за породице палих бораца. Награду је примио његов син Стефан Дикић.

Организациони одбор одлучио је да ове године додели две повеље „Косанчић Иван“ и то Слободану Панићу, председник Завичајног удружења Топличана у Нишу, који је бројним донацијама помагао прокупачком породилишту, сеоским домаћинствима у општини Куршумиља, у Житорађи хору „Бисери” и многим издвојеним одељењима школа у Топлици и Драгиши Стојановићу, шефу дописништва РТС-а у Прокупљу.

Признања је добитницима уручио Златан Миљковић, начелник Топличког управног округа који је истакао да се на Видовдан догодила најважнија ствар за Србе, јер смо тог дана себе одредили као народ, који не пристаје на ропство и тлачење.

Миљковић са награђеним лауреатима

Ово је дан који представља симбол величине нашег народа. Дан који је и у нашим поразима показивао колико смо велики и ако бројчано мали. И данас сам посебно срећан што се са свима вама налазим овде, испред Топличке Грачанице, у срцу јуначке Топлице и што могу да кажем да Србију и тада, када су мислили да су је покорили, нису, јер српски дух је непоколебљив, непокоран и никада није устукнуо пред освајачем. Поклонити се овде данас за мене је највећа част, јер сваки наш дан за који живимо је дан за који су наши преци гинули. Зато никада не смемо да заборавимо ко смо, од кога потичемо и које светиње бранимо- рекао је начелник Миљковић.

У име лауреата захвалила се Славица Ђукић Дејановић, која је нагласила да ова значајна Видовданска признања обавезују добитнике да и надаље буду уз Топлицу и да из ње шаљу поруку колико славна прошлост може бити битна за оно што у будућности јесте највередније, а то је љубав и стабилност.

Захвалнице најбољим ђацима на литерарном конкурсу

На академији су додељене захвалнице и награде ауторима најбољих радова литерарног конкурса, који традиционално поводом Видовдана расписује Топлички управни округ.

Награђени радови најбољих ученика

Награде најбољим ствараоцима уручио је начелник Топличког округа Златан Миљковић, а то су овога пута Анастасија Ђинђић, Јулија Јовановић, Катарина Чарапић, Милица Бјелетић, Урош Тошковић и Николина Јовичић.

По завршетку свечаности, у порти Топличке Грачанице представљен је и часопис за културу и друштвена питања „Топлички венац“.