За припаднике специјализоване јединице Цивилне заштите за гашење пожара на отвореном, која делује у склопу Одељења за ванредне ситуације у Прокупљу одржан је тренинг. Осим припадника јединице Цивилне заштите, тренингу су присуствовали командант Окружног штаба за деловање у ванредним ситуацијама начелник Топличког управног округа др Небојша Вукадиновић и начелник Одељења за ванредне ситуације у Прокупљу Зоран Ристић.

– У склопу редовних активности прокупачко Одељење за ванредне ситуације врши редовну обуку и тренинг специјализованих јединица Цивилне заштите. На данашњем тренингу припадници Цивилне заштите су се упознали са узроцима избијања и гашења шумских пожара, изјавио је Вукадиновић и додао да одзив свих припадника тренингу показује жељу за усавршавањем и одговорност према послу. Он је истакао да ће се, у циљу што боље обучености и спремности за деловање у гашењу шумских пожара, већ током наредне седмице за припаднике јединице организовати и обука из прве помоћи.

Начелник Одељења за ванредне ситуације Зоран Ристић рекао је да је специјализована јединица Цивилне заштите за гашење пожара на отвореном формирана 2011. године и да се тренинзи и обука организују у склопу редовних активности.

– За припаднике јединице сваке године се организују тренинзи и обука. На тај начин се показује спремност јединице за гашење пожара на отвореном, изјавио је он и додао да су припадници јединице опремљени свим неопходним средствима и опремом.

Говорећи о критичним периодима у току године, Ристић је рекао да досадашња искуства говоре да се највећи број пожара на отвореном евидентирају у другој половини августа и током септембра.

Civilna%20zastita%202[1]