У организацији Општине Прокупље данас је одржана привредно –туристичка и културна манифестација  „Дани  вишње 2017“.

Свечаном отварању  ове  сада већ традиционалне манифестације присуствовали су представници Општине Прокупље и других општина, начелник Топличког  управног округа,  представници Православне цркве, Војске, Полиције,  удружења Топличана из Београда и Ниша,  произвођачи облачинске вишње и производа од вишње, откупљивачи,  пољопривредни стручњаци, излагачи пољопривредних машина и  многи други уважени гости.

Присутне је поздравио заменик председника  Општине Прокупље Мирољуб Пауновић, који је   истакао   да   се  ова манифестација, у чијем је саставу и „ 12.Сабор вишњара“ одржава  у сарадњи  са МЗ Велика Плана, произвођачима , прерађивачима и откупљивачима вишње.
-На овај начин хтели смо да укажемо на значај производње вишње, као и на потребу очувања ове производње на подручју наше општине и шире регије. Општина Прокупље је на првом месту у Републици Србији по производњи вишње која  је засађена на површини од око 2.500 хектара и годишње остварује производњу од око 15.000 тона.  Вишња се са нашег подручја пласира на тржиште  ЕУ, а последњих година и у САД , а остварени  годишњи приход износи  20 милиона евра, истакао је Пауновић.
 Облачинска вишња је бренд  овога краја и ове регије пре свега због јединственог квалитета, познатог у целом свету по својим прехрамбеним и технолошким карактеристикама. Свака година за пољопривредне произвођаче је карактеристична, има своје успоне и падове. У овој години ниске пролећне температуре и приземни мраз у долинама нанео је значајне штете засадима вишње и шљиве, а исто тако и осталим воћним врстама. Процентуално изражено  штета на засадима вишње ове године је око 50 одсто.
-Морамо истрајати и издржати и овакве производне године када је род смањен, а на другој страни имамо донекле задовољавајућу откупну цену. Користим прилику да истакнем да локална самоуправа нема утицаја на формирање откупне цене јер њу одређује тржиште. Свакако да нам је интерес  да она буде што већа и у том циљу, у складу са нашим овлашћењима, дајемо максималан допринос,  подвукао је Пауновић.
 Према његовим речима, локална самоуправа  чини напоре да повећа обим производних капацитета вишње и  самим тим повећа степен финализације и прераде вишње. Више од 90% произвoдње  пласира се и преради ван подручја  општине, а самим тим се и значајан део дохотка одлива са  овог подручја.
Још једном желим да  укажем на то да је потребно да заједно радимо  на очувању производње, да подигнемо нове технологије, пратимо захтеве тржишта и уводимо  преко потребне стандарде у производњи  и преради и повећамо прерадне капацитете. Од државе тражимо да нам мерама подстицаја и субвенција помогне у нашим напорима да подигнемо ниво технологије, доведемо инвеститоре, пронађемо решење за   жилогриз и прилагодимо се захтевима савременог тржишта,  закључио је  Пауновић.  Овом приликом он се у име Општине Прокупље захвалио свима који  су подржали и помогли  организацију ове  манифестације која је одржана  у  салама   Оlympic Residence  у Прокупљу.
 У наставку програма  одржан је културно уметнички програм   Дома културе.   Песмом „Вишњичица род  родила“ наступио је Дечји хор „Сањалице“, а КУД „Абрашевић“ извео је сплет народних игара.