У селу Жуч данас је одржана седма по реду “Малинијада Жуч 2017.” Која је окупила доста излагача из села горње Топлице. Отварајући манифестацију председник општине Куршумлија Радољуб Видић изразио је велико задовољство због чињенице да се у овом делу Србије шире засади са овим воћем а да у исто време расту и прерађивачки капацитети. Истакао је да су овдашњи пољопривредници добар пример да се у Србији може живети од поштеног рада и уједно позвао пољопривредне произвођаче да користе субвенције које држава и локална самоуправа нуде.

Према подацима пољопривредне службе општине Куршумлија на територији ове општине под засадима малина је око 300 хектара а локална самоуправа годишње у пољопривреду улаже 20 милиона. Повећавају засади купине па је општина Куршумлија међу првима у Србији по површини под овим воћем.

У такмичарском делу манифестације жири је за најбољег произвођача малине прогласио Милицу Тимотијевић из Жуча, најбољи произвођач јагода је Милијана Симоновић, док је најлепши штанд имала Дуња Илић (11) из Београда.

Заменик председника општине Прокупље Мирољуб Пауновић , испред стручног жирија, изјавио је да је жири имао тежак задатак да одабере најбоље у изузетно јакој конкуренцији.

-Било је доста излагача. Сви су квалитетни и имају завидне површине под малином, имају висок степен примене агро-теничких мера и квалитетне приносе. У читавом Топличком округу бележи се тренд повећања површина под јагодичастим воћем али и примена савремених агро-техничких мера, као и усклађивање примарне производње и стандарда у производњи са захтевима светског тржишта, рекао је Пауновић.

Малинијаду у селу Жуч које предњачи по производњи малине у куршумлијском крају обележио је богат пратећу културно – уметнички програм.

Манифестацији је присуствовао начелник Топличког управног округа др Небојша Вукадиновић, заменик председника општине Прокупље Мирољуб Пауновић, представници средње и високе пољопривредне школе у Прокупљу и бројни гости.