Окружни штаб за ванредне ситуације којим је председавао начелник Топличког управног округа Златан Миљковић, одржао је другу редовну седницу у овој години на којој су разматране информације са претходне, али и дефинисани нови циљеви и обавезе у наредном периоду.

Посебан акценат стављен је на анализи здравствене заштите људи и животиња, заразних болести, као и здравствене исправности воде и хране на територији округа.

Важно је да јединице локалне самоуправе све своје капацитете усмере на побољшање услова и квалитета живота и здравља свих грађана. Било је речи и о предузетим превентивним мерама заштите од пожара на отвореном простору, као и припрема за наредни период – истакао је Миљковић.

Додаје да се на седници разговарало и о предузетим превентивним мерама заштите од поплава, одрона и клизишта у овој години.

Све локалне самоуправе у Топличком округу су доставиле извештај о реализацији задатака дефинисаних средином прошле године закључком Републичког штаба, а односе се на смањење ризика од поплава на локалном нивоу, као и изради локалног плана одбране од поплава и квартално извештавање о спроведеним активностима на смањењу ризика од поплава- наглашава Миљковић.

На другој седници Окружног штаба за ванредне ситуације анализирана је и снага и попуњеност система, управљање ванредним ситуацијама и оспособљеност за заштиту и спашавање људи у случају потребе и непредвиђених ситуација.