У част првог српског просветитеља Светог Саве, у Дому културе у Прокупљу одржана је Светосавска академија у организацији Топличког управног округа.

Свечаности, чији је домаћин био начелник Топличког управног округа Милан Аранђеловић, присуствовао је народни посланик доц. др Дарко Лакетић, представници цркве, градоначелник Прокупља Александар Симоновић, чланови Градског већа, представници полиције, представници општина Житорађа, Блаце и Куршумлија, директори јавних предузећа и установа, бројни грађани Топлице.

На академији су уручена Светосавска признања. Светосавска повеља додељена је проф. др Милану Милисављевићу, похвалнице за свој рад у коме су ширили и славили светосавски дух уручене су др Мирјани Бојанић Ћирковић из Блаца, учитељици Јелени Бабић из Прокупља, ученици средње школе Јана Драговић из Куршумлије и Општина Житорађа.

Након химне о Светом Сави, коју је извео хор Дома културе, о српском просветитељу и утемељивачу образовања, првом српском архиепископу, беседио је протојереј Бобан Стојковић.

Припала ми је велика част да у овој јубиларној години, у древној топличкој епархији коју је још давне 1219. године основао Свети Сава, отац свих нас, истински стуб православља, наш путовођа, по свему сличан узвишеном старозаветном пророку Мојсију, говорим. За српски народ, он је вечни принц, наш народни учитељ и просветитељ. Драга браћо и сестре, Свети Сава нам је данас потребнији више него икада. И нама и свету у којем живимо. Српски народ треба сваке године у исто време, на Савиндан да се преиспита да ли је достојан овог светитеља, није ли се оглушио о његове савете. Ове године, када прослављамо велики јубилеј, 800-годишњицу од аутокефалности Српске православне цркве, поставља се питање којим путем треба да идемо и шта нам је чинити. То је пут који води до царства небеског. Српски народ је и пред Богом и пред целим светом показао своје право лице. У данашње време поново преживљавамо то егзистенцијално питање. Тешко нам је да опстанемо као народ док нам нечовечни људи стежу омчу око врата, а ми треба да останемо усправни, да будемо људи, свесни и савесни. Нека нам ово саборовање у чувеној Топлици буде пут да се у свести и савести, знању и мудрости, али пре свега човечности, сетимо онога што нас је учио патријарх Павле, да будемо прво људи, беседио је протојереј Стојковић.

Након беседе, присутне је поздравио начелник Топличког управног округа, Милан Аранђеловић, који је изразио задовољство због великог броја гостију.

Један од многих разлога да будемо поносни што смо Срби, можда и најважнији, а сигурно најчаснији, јесте што смо део православља. Светосавље као такво, представља одрицање зарад правог, православног, пламенитог пута. Огрнути светосављем, Срби су се изборили са многим животним тешкоћама. Верујем да храброст коју и данас као народ имамо, подстиче то што је дубоко у нашој свести и души укорењено, да је наше путеве утабао Свети Сава. Као утемељивач образовања, научио нас је да се знањем и правдом најбоље можемо изборити са онима који нам не желе добро, рекао је Аранђеловић.

Говорећи о признањима, Повељи и похвалницама које Топлички управни округ традиционално додељује поводом прославе Светог Саве, Аранђеловић каже да је поносан што у топличком крају има много оних који их заслужују.

Топлички округ је на правом путу и верујем да га очекује боља будућност, са оваквим људима у њему. Зато нам је било тешко да одаберемо оне које ћемо данас наградити. Желели смо да похвалимо и искуство и младост, да не заборавимо оне који су наш понос. Захваљујем свима који су предлагали добитнике, онима који су дошли да нас вечерас подрже и свима онима који у Топличком округу живе, са вером да ћемо увек бити поносни што смо Топличани, поручио је начелник Топличког управног округа Милан Аранђеловић.