Фондација Ана и Владе Дивац је у Прокупљу представила пројекат Подршка запошљавању младих у сектору воћа и поврћа у Топличком округу, који подржава Краљевина Норвешка кроз пројекат “Норвешка за вас – Србија”. Састанак је одржан у Свечаној сали зграде Градске управе Града Прокупља.

У оквиру пројекта отворен је конкурс намењен предузећима за реализацију пословних идеја у области прераде воћа и поврћа у Топличком округу.

Конкурсом је предвиђена подршка предузетницима, малим и средњим предузећима, удружењима, задругама и социјалним предузећима који се баве прерадом воћа и поврћа, регистрованим на подручју Топличког округа. Укупно ће бити подржано 10 корисника.

-Драго ми је што је једна од најзначајнијих фондација  у Србији и целом региону препознала Топлички крај као право место за реализацију овог пројекта. Као подручје где је од свих привредних активности воћарство и повртарство најзаступљеније,очекујем много квалитетних пројеката и идеја наших предузетника,који ће омогућити да се овај пројекат што успешније реализује и што већи број младих људи добије запослење”, рекао је начелник Топличког управног округа Златан Миљковић.

Циљ пројекта који реализује Фондација Ана и Владе Дивац заједно са четири општине Топличког округа –  Прокупље, Блаце, Житорађа и Куршумлија је унапређење пословног окружења, а то ће бити омогућено финансијском и менторском подршком локалних предузећа што ће их учинити одрживим и конкурентнијим и запослити више младих у читавом Топличком округу.

-Фондација Ана и Владе Дивац више од 10 година ради на оснаживању пољопривредника у Србији, До сада смо помогли више од 1.000 газдинстава у нашој земљи. Са великим задовољством сада почињемо овај пројекат у сарадњи са нашим партнерима – Норвешком амбасадом и УНОПС-ом и општинама Топличког округа. Драго нам је што ћемо подржати и 40 младих људи из Топличког округа који ће проћи кроз низ радионица, тренинга како би унапредили своје пословне вештине који ће им омогућити да уђу и остану конкурентни на тржишту, изјавила је овом приликом Ана Кошел, директорка Фондације Ана и Владе Дивац.

Краљевина Норвешка и Град Прокупље имају имају дугогодишњу и плодоносну сарадњу. Захваљујући подршци Краљевини Норвешкој на овом подручју реализовало се више пројеката. У периоду од 2009. од 2012. реализован је пројекат „Култура и волонтерство“ коју је финансирало Министарство иностраних послова Краљевине Норвешке и заједница севернонорвешких општна.

За Пројекат “Добар комшија” Град Прокупље је такође добио подршку Краљевине Норвешке. Комуна Хемнес и Град Прокупље повезане су још давне 1985. године, када је потписана повеља о братимљену.

Укупна вредност пројекта је 100.742 долара.