Огњен Оливерић, директор фабрике наменске индустрије Борбени сложени системи БСС у Куршумлији, добитник је овогодишње Светосавске повеље коју традиционално додељује Топлички управни округ. Додељене су и три Светосавске захвалнице које ће бити уручене Марку Чикарићу из Прокупља, учитељу истуреног одељења Основне школе “Светислав Мирковић Ненад”, Милану Савићу, археологу из Куршумлије и Јањи Савић, ученици прве године Гимназије у Прокупљу и чланици Карате клуба Прокупље.

На конкурсу који је раније расписао Топлички округ стигло је 11 пријава за најуспешније у претходних годину дана, а стручна комисија је изабрала најбоље међу њима.

Под руководством директора Оливерића Борбени сложени системи су, у жељи да што боље афирмишу праве вредности које су преко потребне у данашње време, донирали рачунарску опрему за ученике Гимназије у Куршумлији и тиме им омогућили лакше усавршавање и напредовање. Захваљујући њиховом ентузијазму, кредибилитету у заједници и друштвене солидарности ово привредно друштво обезбедило је бројне појединачне донације за лечење здравствено угрожених грађана, а такође су спровели и низ хуманитарних акција – каже се у образложењу додељеног признања.

Златан Миљковић, начелник Топличког упрвног округа

Својим хуманим и племенитим делима су показали да поседују висок степен друштвене одговорности као и свест о потреби даривања, помагања и бриге о друштву у целини.

У наменској фабрици БСС у Куршумлији тренутно ради 117 радника из Куршумлије и Топлице, а фабрика је основана од стране Јавног предузећа Југоимпорт-СДПР, у чијем пословном систему послује од 2020. године и члан је групације Одбрамбене индустрије Србије и решењем Владе Републике Србије проглашена је привредним друштвом од посебног значаја.

Резултати на такмичењу у кик-боксу где је, између осталог, освојила прво место на Првенству света у Италији, као и прва места у каратеу на првенствима Србије и седмо место на Првенству Европе у Фиренци, кандидовали су гимназијалку Јању Савић за овогодишњу Светосавску захвалницу.

Поред ње, значајна признања примили су и Марко Чикарић, који је својим учитељским радом у селу Товрљане допринео да се афирмише не само школа, већ и читав тај крај.

За кратко време успео је да анимира мештане и од школе направио место окупљања за малобројно становништво удаљеног села. Организовао је више приредби и дружење са мештанима, успео је да привуче разне донације за потребе школе, али и допринесе и буде спона са градском управом, па је школа са неколико ученика постала веома препознатљива са својим активностима – пише у образложењу.

Трећу Светосавску захвалницу добио је Милан Савић, археолог из Куршумлије, запослен у АД Планинка у Куршумлији, а до сада је био ангажован у више археолошких ископавања на различитим локалитетима у Топлици и широм Србије.

Савић у слободно време прави макете, пре свега манастире и утврђења као и скулптуре античких и средњевековних ратника од гипса.

Светосавска признања биће уручена добитницима у четвртак, 26. јануара на Светосавској академији коју у Дому културе организује Топлички управни округ.