Генерал-мајор Слађан Стаменковић, заменик команданта Копнене војске Србије овогодишњи је добитник Повеље „Цар Лазар“ коју Топлички управни округ додељује у оквиру Светопличког видовданског сабора, који се одржава 28. јуна у порти манастира Светих архангела Михаила и Гаврила у Конџељу код Прокупља.

Топлички управни округ и Општина Куршумлија ове године заједно организују 20. јубиларни Видовдански сабор, а осим повеље „Цар Лазар“, Организациони одбор Сабора одлучио је да награди повељом „Царица Милица“ докторку Славицу Ђукић Дејановић која је у више мандата била посланик у Народној скупштини, а тренутно обавља функцију саветнице премијерке Србије Ане Брнабић.

Добитник признања „Југ Богдан“ је др Драган Симеуновић, редовни професор Факултета политичких наука у Београду, а на предлог неколико удружења признање „Милан Топлица“ додељено је Братиславу Дикићу, бившем команданту Жандармерије, док су две повеље „Косанчић Иван“ припале Слободану Панићу, председник Завичајног удружења Топличана у Нишу и Драгиши Стојановићу, шефу дописништва РТС-а у Прокупљу.

Све одлуке Организациони одбор је донео једногласно, а највеће признање и повеља „Цар Лазар“, припала је команданту треће бригаде у чијој зони одговорности је и Топлички управни округ. Генерал-мајор Слађан Стаменковић је несебично пружао подршку округу, пре свега приликом природних непогода у свим нашим општинама. Посебно бих издвојио његово залагање и доказ да је војска увек уз народ приликом поплава 2014, 2019, 2020, 2021. године, као и у отклањању последица снежних наноса 2012, 2020. године – истакао је Златан Миљковић, начелник Топличког управног округа.

Стаменковић је један од иницијатора обележавања дана Топличког устанка и подизања споменика јунацима Гвозденог пука у Прокупљу и Игришту, а заслужан је и за културолошко и инфраструктурно уређење Топличког округа.

Свечано уручивање признања биће на Видовданском сабору у уторак, 28. јуна на Свечаној академији која ће бити одржана у 11:15 сати у порти манастира Светих архангела Михаила и Гаврила у Конџељу код Прокупља.

На академији ће бити додељене захвалнице и награде и ауторима најбољих радова литерарног конкурса који традиционално поводом Видовдана расписује Топлички управни округ.

Програм почиње 28. јуна у 9 сати свечаном литургијом коју ће служити владика нишки Арсеније и свештенство Топлице, у 11:15 је додела признања и културно-уметнички програм, а у 12 сати је промоција часописа „Топлички венац“.

И остали лауреати залужено 

У образложењу Повеље ”Царица Милица” коју је добила Ђукић Дејановић наводи се да је својим деловањем на високим функцијама дала велики допринос топличком крају, посебно развоју демографске политике, залажући се за подстицај рађања деце на подручју Прокупља и целог Топличког округа.

Заслужна је за отварање нових објеката вртића у Прокупљу и доделу новца за суфинансирање мера популационе политике овог краја.

Овогодишњи добитник признања ”Југ Богдан” је и академик Симеуновић који је почасни доктор наука на више Универзитета и члан Академије наука у више земаља.

На многобројним одржаним трибинама и скуповима са посебним поштовањем и дивљењем ширио је свест о јуначким и херојским подвизима наших предака из Топлице.

Један је од иницијатора идеје за изградњу Меморијалног центра-ратног меморијала на Радан планини у селу Власову, код места погибије једног од вођа у Топличко-Јабланичком устанку, војводе Димитрија Беговића.

Радови су започети а њиховим завршетком ће Топлица добити велики културно-историјски значај, као и туристички потенцијал.

Признање „Милан Топлица“ додељено је на предлог многобројних удружења, доктору Братиславу Дикићу, бившем команданту Жандармерије и генералу полиције, који је поред свог професионалног ангажовања на одбрани интереса Републике Србије, сада и као пензионисани припадник безбедносних снага Србије учествовао у бројним хуманитарним акцијама обезбеђивања материјалних средстава за породице палих бораца.

Организациони одбор одлучио је да ове године додели две повеље “Косанчић Иван“.

Ово признање добио је Слободан Панић, председник Завичајнох удружења Топличана у Нишу. Један вид донације упућен је прокупачком породилишту, као и сеоским домаћинствима у општини Куршумилја, у Житорађи хору ”Бисери” и  многим истуреним одељењима школа у Топлици.

Повељу „Косанчић Иван“ добио је и Драгиша Стојановић, шеф дописништва РТС у Прокупљу. На предлог представника Општине Куршумлија, ово признање је Стојановићу додељено за допринос афирмацији Куршумлије и целе Топлице.