Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић обишли су данас село Горње Сварче код Блаца, поводом завршетка радова у том месту, у оквиру Пројекта изградње широкопојасне телекомуникационе инфраструктуре у руралним пределима Републике Србије.

Поред председнице Владе Ане Брнабић и министра Михаила Јовановића, догађају су присуствовали и Златан Миљковић, начелник Топличког управног округа, народни посланик Дарко Лакетић, председник општине Блаце Иван Бургић и генерални директор Телекома Владимир Лучић.

Премијерка Брнабић је током посете селу Сварче истакла да је овај пројекат најважнији за наше најмлађе, како би им се омогућили сви услови за живот и рад у местима где су рођени.

Она је нагласила да се према анализама Светске банке јасно види важност изградње дигиталних путева и увођење брзог интернета, јер то директно утиче на економску снагу једне државе, као и на раст БДП-а.

Како би илустровала на који начин се брзи интернет одражава на економску снагу једне земље, премијерка је навела податак да 10 одсто брзог интернета на некој територији, доводи до већег раста БДП-а до 1,4 одсто.

Према њеним речима, село Горње Сварче је треће место у којем се уверила у то како напредује реализација једног од најбитнијих пројеката дигитализације у Републици Србији.

Председница Владе је истакла да је ово што радимо данас најважније за младе и за децу у школама, зато што је то део њиховог одрастања и додала да не може да се очекује од младих да остају на селу ако немају интернет.

Она је објаснила да се много новца улаже у овај пројекат и да ће и старији тек увидети колико значи интернет и колико отвара могућности за младе, и указала на то да је ово и економски пројекат.

Премијерка је поручила да се Србија дигитализује, при чему еУправа омогућава велики број погодности, као и еАграр, а циљ је и потпуна дигитализација образовања, као и покретање интернет трговине.

Мештани овог села ће изградњом оптичке, телекомуникационе инфраструктуре добити приступ брзом интернету, протока преко 100Мб/с.

До сада је брзим интернетом покривено 75 одсто територије земље, док се реализацијом овог пројекта очекује да до краја 2025. године 99 одсто села у Србији добије брзи интернет.

Јовановић је напоменуо да је увођење интернета у селима битно због доступности услуга електронске управе, дигитализације система просвете и омогућавања дигиталне наставе и дигиталних садржаја и у најмањим, истуреним одељењима основних школа.

Такође, министар је навео да ће то допринети и покретању бизниса и могућности да се користи електронска трговина како би пољопривредни и други производи били доступни у сваком тренутку преко интернета.

Мештанима ће бити доступан и мултимедијални садржај, више стотина телевизијских канала, забавни, спортски, филмски и научни програми, као и фиксна и мобилна телефонија, истакао је Јовановић.

Он је овом приликом указао на то да је Србија препозната као земља која је значајно напредовала у дигитализацији јавне управе и дигиталној трансформацији, те да је Светска банка у свом последњем извештају, по индексу дигиталне трансформације сврстала нашу земљу на 4. место у Европи, док су Уједињене нације оцениле да је Србија једна од 10 земаља у свету која има највећи раст у развоју електронске управе.

Реализацијом пројекта увођења брзог интернета у руралним подручјима показујемо своју амбицију да још више напредујемо на овим светским листама, поручио је министар.

Министарство информисања и телекомуникација је са Телекомом Србија опремило ОШ „Стојан Новаковић“ у селу Горње Сварче лаптоп рачунарима и пројектором.

Министарство информисања и телекомуникација је направило план да се до краја 2025. године брзи интернет уведе у више од 700 села, да се у ту сврху изгради више од 4.700 километара отпичких траса и да се повеже више од 120 хиљада домаћинстава и око 720 школских објеката.

Обезбеђено је финансирање овог пројекта са 120 милиона евра од стране државе, док прикључивање домаћинстава врше телекомуникациони оператори.