Поводом дописа који је општинама упутило ЈП „Железнице Србије“, о понуди на управљање и организацију на прузи Ниш-Дољевац-Мердаре, у Општини Прокупље данас је одржан састанак са представницима општина Топличког и Нишавског округа.

Састанку је присуствовао директор сектора за саобраћајне послове у АД Инфраструктура „Железница Србије“ Милан Максимовић, који је овом приликом упознао присутне са актуелностима у железничком саобраћају и реформама које се спроводе у оквиру рационализације мреже постојећих пруга.

– Рационализација мрежа железнице је потребна у циљу смањењ нерентабилних пруга. Општинама смо понудили захтеве да нам одговоре колико су заинтересоване да прузму управљање железничком инфраструктуром. Ради се конкретно о прузи Дољевац-Мердаре, у дужини од 88 километара и максималне брзине 40-50 километара на сат. У интересу свих је да се пруге не гасе у Србији, да буду у функцији, рекао је Максимовић и додао да је у складу са законом локалним самоуправама омогућено да преузму управљање пругама.

Представници свих општина заузели су став да локалне самоуправе нису у могућности да финансирају железнички саобраћај, али да је пруга од животног значаја за ово подручје и да је њен опстанак неопходан. Пруга Ниш-Дољевац-Мердаре је битан стратешки инфраструктурни правац, зато је неопходно улагати у побољшање квалитета железничког саобраћаја, а никако не размишљати о гашењу ове пруге, закључено је на састанку.

Zeleznica