БЛАЦЕ – Савет Топличког управног округа одржао је данас седницу у Блацу на којој је анализиран рад здравствених установа у Топлици, као и сарадња локалних самоуправа са Републичким инспекцијским службама. Седници, којом је председавао начелник Топличког управног округа др Небојша Вукадиновић, присуствовали су и председници општина Блаце и Прокупље Иван Бургић и Мирољуб Пауновић, директор Опште болнице “Др Алекса Савић” у Прокупљу др Сњежана Арсић и директор блачког Дома здравља Радољуб Дуњић.

Говорећи о примарној здравственој заштити, Вукадиновић је нагласио да домови здравља у Прокупљу, Куршумлији и Блацу раде без већих потешкоћа, док је стање у Дому здравља у Житорађи најтеже.

– Наслеђени проблеми из претходног периода, недостатак стручног кадра, тешка финансијска ситуација знатно утичу на рад Дома здравља у Житорађи. Да би се унапредио рад домова здравља неопходно је обновити медицинску опрему, покренути рад теренских амбуланти и вршити сталну едукацију медицинског кадра, рекао је Вукадиновић и додао да је у реализацијих ових послова неопходна и помоћ локалних самоуправа.

Према његовим речима, Апотека у Прокупљу је прошле године својим свакодневним радом сврстана међу пет најбољих у Србији. Директорица Опште болнице “Др Алекса Савић” Сњежана Арсић говорила је о раду онколошких комисија, које су почеле са радом у Прокупљу од прошлог месеца.

– Да бисмо изашли у сусрет најтежим пацијентима у Топлици, који болују од различитих малигних обољења и који су на лекарске комисије ишли у Ниш, од прошлог месеца организовали смо долазак комисија у Прокупље. Месечни трошкови за рад три онколошке комисије, у којима се налазе врхунски стручњаци из нишког Клиничког центра, износили су 167.507,65 динара, изјавила је директорка болнице и додала да ова здравствена установа није у могућности да из сопствених средстава плаћа ове комисије и да им је због тога неопходна помоћ локалних самоуправа.

Она је напоменула да се у прокупачкој онколошкој амбуланти годишње пријави око 200 новорегистрованих онколошких пацијената и да се приближно исти број директно лечи у Нишу.

Председник Општине Прокупље Мирољуб Пауновић је нагласио да локалне самоуправе треба да изнађу могућност да се помогне најтежим болесницима који болују од малигних болести.

– Сматрам да је интерес свих топличких општина да онколошке комисије наставе рад у Прокупљу. То је у интересу наших пацијената који болују од најтежих болести. Радом ових комисија смањили бисмо трошкове лечења пацијената и омогућили лакши и бржи долазак до лекара, изјавио је Пауновић и додао да ће се максимално заложити и инсистирати за наставак рада ових комисија у Прокупљу.

И председник блачке Општине сматра да је наопходно ради пацијената да онколошке комисије наставе да раде у Прокупљу. На седници је договорено да се у најкраћем року организује састанак са председницима свих општина Топличког управног округа око начина финансирања онколошких комисија.