Светосавска повеља, коју сваке године традиционално додељује Топлички управни округ, ове године припала је Ковид одељењу Опште болнице „Др Алекса Савић“ у Прокупљу, саопштио је начелник Топличког управног округа Златан Миљковић.

Ово значајно и престижно признање припало је овом одељењу због професионалних и људских напора исказаних у борби против пандемије Ковид -19, која још увек траје. Борба свих запослених у Ковид одељењу започела је 22. марта прошле године. Од тада су сви здравствени радници, али и немедицинско особље били максимално ангажовани у збрињавању оболелих грађана. У Ковид одељењу прокупачке болнице до сада је лечено близу 1000 пацијената, док је кроз пријемно-тријажне амбуланте прегледано и тестирано 6300 грађана. Ови подаци говоре да су прокупачки здравствени радници радили готово без одмора, максимално се трудећи да свим болеснима помогну, што потврђују и бројна писма захвалности  пацијената. Зато сматрам да Светосавска повеља ове године одлази у праве руке, истакао је начелник Топличког управног округа Златан Миљковић.

Поред Светосавске повеље, Топлички управни округ додељује и захвалнице, које су овај пут припале Ковид амбулантама Домова здравља у Прокупљу, Блацу, Житорађи и Куршумлији.

У борби против овог опаког вируса, значајну и веома важну улогу имале су и пријемно-тријажне амбуланте, које су најпре примале и прегледале пацијенте, а потом их према процени доктора, упућивале на даље лечење у прокупачку Болницу. У име Комисије која је одлучивала о овогодишњим лауреатима Светосавске повеље и Светосавске захвалнице, још једном потврђујем да су ова признања сасвим заслужено отишла на праве адресе, нагласио је начелник Миљковић.

Он је позвао све лауреате ових значајних признања да својим присуством увеличају Светосавску академију, која ће уз све важеће епидемиолошке мере, бити одржана у уторак, 26. јануара у 18 сати у прокупачком Дому културе.