Istraživanja koja su sprovedena u okviru projekta “Link Up Serbia II” u kome je jedan od implementacionih partnera na projektu i RRA Jug, pokazala su da je sve veća zainteresovanost dijaspore da ulaže i pomogne Srbiji, bilo kao mentori, brokeri, investitori ili preduzetnici u ranoj fazi. Aktivnosti RRA Jug su usmerene na pružanje podrške lokalnim samoupravama iz regiona da predstave investicione mogućnosti i uslove poslovanja u svojim sredinama, a srpskoj dijaspori omogući lakše investiranje i povezivanje sa partnerima u zemlji.

Na sastanku načelnika Topličkog okruga Zlatana Miljkovića i predstavnika Grada Prokuplja, zamenika gradonačelnika i većnika Dejana Tonića i predsednika Skupštine Dejana Lazića sa predstavnicima Regionalne razvojne agencije Jug tražilo se prihvatljivo rešenje kako dijaspori predstaviti i definisati potencijale Toplice. 

Potencijalnim investitorima na raspolaganju je velika sirovinska baza iz voćnjaka, najvećim delom višnje i šljive, ali i jabuka, krušaka, dunja, jagodičastog i bobičastog voća i vinove loze koji na ovom području pokrivaju više od 10.000 hektara. Grad Prokuplje prepoznaje ovaj potencijal, pa zainteresovanim stranama nudi mogućnost investicionih ulaganja i u sektor prerade voća, jer ovakve investicije vide kao podsticaj topličkim poljoprivrednicima da nastave da se bave voćarstvom i utiču na mlade da ostanu na selu i žive od svog rada – rekao je načelnik Miljković.

Dodaje da investitori imaju mogućnost da izaberu između većeg broja raspoloživih lokacija na ovom području koje su komunalno opremljene i saobraćajno dobro povezane, a investitori mogu da računaju na podršku efikasne lokalne samouprave koja nudi mogućnost ustupanja građevinskog zemljišta pod najpovoljnijim uslovima u skladu sa zakonskim propisima, kao i niz drugih olakšica.

Postoji mogućnosti otvaranja kancelarije RRA Jug u Prokuplju, koja bi se bavila poslovima regionalnog razvoja za teritoriju Topličkog upravnog okruga.

Otvaranje kancelarije bi doprinelo većem broju projekata finansiranih od strane evropskih fondova, boljem promovisanju investicionih potencijala Topličkog okruga, ali i svim ostalim aktivnostima koje mogu doprineti ubrzanom razvoju ovog kraja.

Projekat Link Up Serbia II finansira Austrijska razvojna agencija (ADA), a sprovodi Međunarodni centar za razvoj migracionih politika (ICMPD). Nacionalni partner na projektu je Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, dok su implementacioni partneri Razvojna agencija Srbije (RAS), Privredna komora Srbije i 6 regionalnih razvojnih agencija: RAREI (Beograd), RRA Braničevo – Podunavlje (Požarevac), Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga.