Ukupno 20 mladića i devojaka iz topličkog kraja ove godine odlazi na odsluženje vojnog roka sa oružjem, a oni su u svečanoj sali Prokuplja potpisali ugovor za dobrovoljno služenje u Vojsci Srbije. Svečanom potpisivanju ugovora pored predstavnike Vojske Srbije, lokalnih i gradskih samouprava u Toplici, prisustvovao je i Zlatan Miljković, načelnik Topličkog upravnog okruga.

Miljković je poručio kandidatima da je u tradiciji topličkog naroda da sa puškom ponosno brane svoju slobodu i da uvek treba da budu ponosni na kraj iz koga potiču.

Toplički okrug je među tri najbolja u Srbiji sa najvećim brojem prijavljenih regruta koji su potisali ugovore. Naši preci u Prvom svetskom ratu su stekli besmrtnu slavu boreći se u sastavu Drugog pešadijskog puka „Knjaz Mihajlo” ili kako su ga zvali„ Gvozdenog puka”. Slobodarski duh i dug prema državi do danas je ostao u krvi Topličana koji su uvek prvi u redu kada je potrebno da se brani otadžbina. Ovi momci i devojke nastavljaju vekovnu tradiciju svojih predaka i očekujem da uspešno završe vojnu obuku, ali i da će Srbija sačuvati mir i ekonomski napredak – rekao je Miljković.

 

Ispred Vojske Srbije kandidate je pozdravio potpukovnik Slaviša Kostić koji je dodao da su svi prijavljeni ispunili opšte uslove oglasa za dobrovoljno služenje vojnog roka.

Od dvedeset prijavljenih iz Toplice jedan kandidat se opredelio za vojno stručno osposobljavanje za rezervne oficire, što zahteva posebne uslove, koji podrazumevaju završene osnovne akademske i osnovne strukovne studije, da ispunjavaju uslove propisane za regrute koji se upućuju u posebne jedinice Vojske Srbije i da imaju pozitivnu bezbednosnu proveru – rekao je Kostić.

Dok se nalaze na odsluženju vojnog roka, svaki kandidat, osim plaćenih troškova prevoza, mesečno dobija novčano primanje u iznosu od 45.000 dinara, a budućim vojnicima obezbeđeni uslovi za život i rad u jedinici, od smeštaja, hrane, odeće i obuće do zdravstvenog osiguranja.

Nakon odsluženja vojnog roka svi kandidati mogu da konkurišu i zasnuju radni odnos u Vojsci Srbije u svojstvu profesionalnog vojnika.

Na odsluženje vojnog roka ove godine idu mladići i devojke rođeni 2005. godine i stariji, a potpisivanju ugovora između ostalih, pored predstavnika Prokuplja bili su i predstavnici ostalih topličkih opština, Kuršumlije, Blaca i Žitorađa.