Топлички управни округ поводом обележавања Светог Саве, ове године доделиће 4 Светосавске повеље и 3 захвалнице. Престижна признања, Светосавску повељу добио је доцент др Томислав Костић, директор Клинике за кардиологију Клиничког центра у Нишу, Српско лекарско друштво у Прокупљу, др Светлана Младеновић Пешаковић, начелник Ковид одељења у Куршумлији и Историјски архив Топлице у Прокупљу.

Светосавске захвалнице припале су Сибину Шовићу професору у пензији и књижевнику из Прокупља, Ани Радојевић директорки Дома за смештај и негу старих лица у Прокупљу и учитељици Љиљани Соколовић.

У образложењу одлуке за доделу Светосавске повеље доктору Костићу, између осталог се наводи да је својим знањем и пожртвовањем спасио животе огромног броја пацијената из топличког краја, посебно када је реч о санацији инфаркта миокарда на Клиници за кардиологију у Нишу.

Пореклом из Топлице, др Костић докторирао је и магистрирао на Медицинском факултету у Нишу и у својој генерацији био је један од најбољих студената са просечном оценом 9,5. Током свог рада на клници у Нишу уградио је преко 4.000 пејсмејкера и преко 2.500 интервенција уградње стентова. Добитник је многих признања које му је доделио Медицински факултет у Нишу, а познат је и као велики хуманиста – каже се у предлогу за додели повеље коју је потписала др Снежана Ђокић Милојевић начелник Службе интерне медицине прокупачке Болнице.

Поводом обележавања 75 година постојања, бројних едукација лекара и медицинских радника, стручног усавршавања, покретања стручног и научног часописа, покретање иницијативе за оживљавање сећања на др Алексу Савића, повеља је припала и прокупачком лекарском друштву.

Престижно признање добила је и др Светлана Младеновић Пешаковић, начелник Ковид одељења у Куршумлији. Њу је предложило руководство Општине Куршумлија, а признање је понела за изузетно ангажовање и заслуге за лечење пацијената и њихов успешан опоравак.

На предлог установа културе Града Прокупља, Светосавску повељу добио је и Историјски архив Топлице у Прокупљу.

Историјски архив је последњих неколико година осавременио своје пословање, комплетно је дигитализовао архивску грађу и постао једна од ретких установа у Србији која на најсавременији начин чува архивску грађу.

Начелник Топличког округа Златан Миљковић сматра да су награде и ове године отишле у праве руке и да су добитници заслужили да понесу једно од најважнијих признања које у част обележавања Светог Саве додељује Топлички управни округ.

Сви добитници су дали немерљив допринос у својим областима и својим личним примером, залагањем и несебичношћу помагали су другима и тиме доказали да су на путу који је утемељио Свети Сава – прокоментарисао је начелник Миљковић.

Због пандемије вируса корона, ове године неће се одржати традиционална Светосавска академија, коју на Савин дан организује Топлички управни округ и установе културе, а добитницима ће се признања уручити у среду, 26. јануара у Свечаној сали Града Прокупља.

Доктор Костић добитник многих признања и велики хуманитарац

Кардиолог доц. др Томислав Костић из Ниша, директор Клинике за кардиоваскуларне болести Клиничког центра Ниш, добитник је награде „11. јануар“ за 2019. годину, коју Град Ниш традиционално додељује истакнутим појединцима.

Костић се одрекао новчаног дела награде од 130.000 динара и износ усмерио на лечење Монике Каримановић, а одлуку да новац да у хуманитарне сврхе образложио је као свој емотивни чин јер је био потресен ситуацијом око отмице 12-годишње девојчице.