Saradnje u oblasti privrede, kulture, istorije, sporta samo su neke od tema današnjeg sastanka koji su inicirali načelnik Topličkog upravnog okruga Zlatan Miljković i predsednik Društva srpskog-izraelskog prijateljstva, profesor dr Dragan Milić sa ambasadorom Izraela u Srbiji Jahel Vilanom. Radani sastanak održan je u svečanoj sali Skupštine Grada Prokuplja, a prisustvovali su i svi zvanični predstavnici, ali i privrednici Topličkog okruga.

Načelnik Topličkog okruga Zlatan Miljković je istakao da su Srbi i Izraelci po stradanju u svim ratovima slični i da im te zajedničke istorijske veze prestavljaju obavezu da i dalje sarađuju na principu bratskog uvažavanja i pomoći.

Tokom Prvog svetskog rata u redoovima legendarnog Gvozdenog puka borilo se 600 Izraelaca, a neki od njih su i komandovali ratnim jedinicama. Zbog naše istorijske povezanosti moramo insistirati na uzajamnom velikom poštovanju i saradnji na obostranu koriost – kazao je Miljković.

On je ambasadora upoznao sa geografskim položajem, populacionim i ekonomskim razvojem Topličkog okruga i ukazao na moguće pravce daljeg privrednog razvoja kome.

Ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan je podsetio na zajedničke istorijske veze i ukazao na značaj dobre uzajamne saradnje i prijateljskih odnosa dveju država.

Siguran sam da Toplički okrug poseduje velike privredne potencijale i veoma je dobro to što je u planu izgradnja privredne zone u ovom kraju, jer to pruža velike mogućnosti za razvoj privrede – istakao je ambasador Izraela.

Naglašava da će se založiti i na privlačenja investicija i privrednika iz Izraela u Toplicu i naglasio, da je ova njegova poseta ustvari otvaranje vrata toj budućoj saradnji.

Dr Milić: Pored Niša i Pirota, podružnica Društva srpsko izraelskog prijateljstva i u Prokuplju

Govoreći o velikom prijateljstvu i saradnji između srpskog i izraelskog naroda, Milić je najavio i formiranje prve „Banke krvi“ u Nišu koja će nositi ime Izraelkog junaka Davida Albale, komandanta srpske vojske tokom Prvog svetskog rata.

U okviru Društva srpsko izraelskog prijateljstva promovišu se ne samo ekonomska i privredna saradnja, već i projekti kulture i druge teme od značaja za jačanje tradicionalnog prijateljstva dvaju naroda – istakao je Milić.

 

Ambasador Izraela obišao spomenik junacima Gvozdenog puka

Ambasador Jahel Vilan prilikom današnje posete Prokuplju obišao je Spomen park „Junacima Gvozdenog puka“ i zajedno sa načelnikom Miljkovićem položio venac pijeteta i poklonio se senima poginulih junaka u Velikomk ratu.

Posetio je i Spomen sobu „Gvozdenog puka“ gde mu je Miljković poklonio repliku zastave „Gvozdenog puka“ od 1912. do 1918., čiji se original čuva u Narodnom muzeju Toplice u Prokuplju.