На седници Савета Топличког управног округа, коме су присуствовали представници Прокупља, Блаца, Житорађе и Куршумлије разматран је процес дигитализације општинских управа. Очекује се да овај посао у Куршумлији и Блацу буде завршен до краја ове године, а у другим топличким општинама у првој половини 2017.

– Завршетком дигитализације грађани ће од својих кућа моћи да обаве многе административне послове из надлежноасти општинских управа, изјавио је начелник Топличког управног округа Небојша Вукадиновић и додао да је Прокупље прва општина у Србији која спроводи пројекат “Беба добро дошла на свет”. Реализацијом овог пројекта мајке из породилишта могу да изврше упис новорођених бебе у матичне књиге.

Представници општина говорили су Закону о озакоњењу и недавно завршеном попису имовине.

– Да би се у наредних неколико година завршила легализација објеката надлежна министартва ће општинским управама на одређено време омогућити пријем стручних кадрова, изјавио је начелник и додао да се то првенствено односи на дипломиране инжењере грађевинарства, архитекте и друге.

Говорећи о буџетима општина за ову годину истакнуто је да ће исти бити реализовани у складу са планом и да ће се у појединим општинама, као што је прокупачка, остварити и суфицит.

– Буџети топличких општина за наредну годину требају да буду реални и развојни који ће омогућити побољшање живота и рада грађана у све четири топличке општине, речено је на састанку Савета.