Како би добили неопходну базу података са приоритетима и проблемима мањина у реалном животу, али и поспешили међусобни дијалог у локалним самоуправама широм Србије, министарка Гордана Чомић са сарадницима у Министарству за људска и мањинска права и друштвени дијалог посетила је Топлички округ где је у Свечаној сали зграде Градске управе у Прокупљу одржан радни састанак на коме су учешће узели представници државних органа и институција које се баве пословима остваривања људских и мањинских права на локалном нивоу као и представници мањина.

Обраћајући се окупљенима, Чомић је истакла да је главни циљ њеног министарства до краја ове године отклањање лоших оцеан из Извештаја Европске комисије и доказивим променама повећања садашње оцене владавине права са  2,2 на најмање 2,64.

Наш предлог је да их пријатно изненадимо и докажемо да се Србија мења, да смо способни за изградњу друштва правде, људских права, права и слободе националних мањина, да користимо дијалог као основни алат демократије – рекла је измећу осталог Чомић у Прокупљу.

Током састанка, разговарало се о питању заступљености припадника националних мањина у локалним самоуправама, остваривању права на службену употребу језика и писама националних мањина, активности везане за предстојећи попис становништва и остваривању људских и мањинских права у локалним самоуптрава у Топличком управном округу са посебним освртом на образовање Рома.

Осим начелника Топличког округа Златана Миљковића који је био и домаћин састанка, присуствовали су Милан Аранђеловић градоначелник Прокупља, Иван Бургић председник општине Блаце, представници Куршумлије и Житорађе, Центра за социјални рад, филијале Националне службе за запошљавање, као и представници полиције и ромских удружења у Прокупљу.

У тиму министарке Чомић и надлежног министарства  је и бивши председник општине Прокупље Владимир Јовановић, а састанку су присуствовали и државни секретар Олена Папуга и остали сарадници министарства.