Светосавска академија, посвећена првом и највећем српском просветитељу Светом Сави, одржана је у Народном музеју Топлице у организацији Топличког управног округа и установа културе у Прокупљу.

Традиционална свечаност, која је окупила представнике свих топличких општина, установа културе, здравствених установа, Војске, ученике и наставнике прокупачких школа, отворена је Светосавском химном у извођењу Дечјег хора Дома културе, под управом диригента Сање Стојковић.

Povelja Sveti Sava

– Ова традиционална академија одржава се више од 20 година и увек је издвајала  најистакнутије појединце, установе и привреднике, који су својим радом и залагањем допринели унапређењу друштвене заједнице у протеклој години. Оно што је још битно и што желим посебно да истакнем је да је међу кандидатима за Светосавску повељу било и ученика, предложених од стране професора и наставника. То ме изузетно радује, јер Топлица не треба да брине за своју будућност. Ови млади људи су својим залагањем и радом већ скренули на себе пажњу, а Топлица ће знати да их негује и прати њихов развој, они су понос не само Прокупља већ читавог нашег краја, истакао је начелник Топличког управног округа др Небојша Вукадиновић.

Ове године Светосавска повеља додељена је директору Дома ученика у Прокупљу Мирославу Миловановићу и привреднику из Куршумлије, власнику фирме Ексклузив. За допринос развоју друштвене заједнице додељене су и захвалнице Николи Радосављевићу из Блаца, Наташи Рајовић из Житорађе и Зорици Милошевић Цинцарки из Прокупља.

Povelja Sveti Sava

Povelja Sveti Sava

Добитник Светосавске повеље Мирослав Миловановић рекао је да је ово признање за њега посебно.

– Светосавску повељу добио сам на републичком нивоу 2014. године, али ова која ми је додељена у мом граду, посебно ми је значајна. Захвалан сам људима који су вредновали мој рад и доделили ми ово престижно признање, казао је Миловановић.

У оквиру програма Светосавске академије читана је Молитва Светом Сави, наступили су чланови КУД „Абрашевић“, док је ученица Таткове школе Анђела Милосављевић рецитовала песму Слободана Ракетића „Обраћање Светом Сави“.

Povelja Sveti Sava