На основу Закључка Владе Републике Србије донетог 13.10.2022. године Републичка дирекција за робне резерве расписала је јавни позив за подношење пријава за испоруку кукуруза узгајивачима млечних крава са циљем да се овим пољопривредницима помогне да преброде потешкоће које су настале због поремећаја на тржишту и поскупљења сточне хране. Пријаву за остваривање права на помоћ ѕаинтересовани могу поднети до 23. новембра 2022. године.

Републичка дирекција за робне резерве ће извршити бесповратну испоруку и поделу до 15.000 тона меркантилног кукуруза као помоћ узгајивачима млечних крава, a та помоћ се односи на примарну пољопривредну производњу, односно регистрована пољопривредна газдинства која се баве узгојем млечних крава.

Кукуруз који се субвенционише је сув и здрав за исхрану говеда; Фото: ПССС

Млечна крава је свако женско грло говеда старије од 24 месеца у тренутку објављивања јавног позива. Узгајивач млечних крава који може остварити право на помоћ на бесповратну испоруку меркантилног кукуруза је  физичко лице носилац комерцијалног породичног пољопривредног газдинства. Он мора бити уписан у Регистар пољопривредних газдинстава и налазити се у активном статусу у том регистру за текућу годину – појашњава Александар Петковић, директор Пољопривредно стручне и саветодавне службе (ПССС) у Прокупљу.

Наводи и да сточар мора бити уписан у Централну базу података о обележавању животиња и у тој бази мора имати до 50 млечних крава у свом или у власништву члана његовог породичног пољопривредног газдинства, да не сме бити у закупу пољопривредног земљишта у државној својини, по праву пречег закупа, по било ком основу.

Уз то, потребно је да је остварио право на премију за кравље млеко за 2021. годину, у складу са посебним прописом којим се уређују услови, начин и образац захтева за остваривање права на премију за млеко – кажу у прокупачкој ПССС. 

Пријава се подноси  Пољопривредно стручној служби која обавља саветодавне послове на подручју где је место у коме се налази објекат у коме се узгајају млечне краве, а меркантилни кукуруз који се даје је висококвалитетан,  природно или вештачки сув, у зрну, здрав и зрео, без знакова плесни и без страног мириса и укуса и није заражен биљним болестима и штеточинама,.

Како  су истакли у прокупачкој ПССС служби за ову поделу постоји велико интересовање узгајивча млечних крава на овом подручју, тако да седо сада пријавило већ 50 сточара.