У циљу предузимања превентивних мера за спречавање појаве сточне заразне болести нодуларног дерматитиса, такозване квргаве коже говеда, у Прокупљу је на иницијативу шефа Ветеринарске инспекције Бобана Лукића и начелника Топличког управног округа, др Небојше Вукадиновића,одржан састанак са представницима свих општина Топличког округа.

-Ми смо данас одржали састанак са представницима свих топличких локалних самоуправа,  инспекцијских служби, ветеринарских инспекција, Полицијске управе, Сектора за ванредне ситуације, на којем смо разговарали о  превентивним мерама, везаним за појаву ове заразне болести. Оно што желим да истакнем  је да вирус који напада говеда не преноси се на људе, зато нема разлога за забринутост  и  панику међу становништвом. У Пчињском округу регистрована је појава  ове болести, тако да је Влада Републике Србије већ надокнадила штету власницима заражених говеда, истакао је Вукадиновић

Овом приликом он је упозорио власнике говеда да уколико примете неке од симптома, као што су, чворићи на кожи говеда, који се претварају у ране, отицање ногу, кашаљ, лучење пљувачке, сузење очију или високу температуру говеда, да обавезно пријаве ветеринару ради предузимања адекватних мера.

Влада Републике Србије формирала је Оперативни штаб за координацију примене мера за спречавање, сузбијање и искорењивање ове болести, и могућност преношења  на друга подручја. Иако болест преносе инсекти, муве, комарци, крпењи,  како је саопштено  на састанку,  истакнуто  је да је штета искључиво економска и да нема опасности од преношења вируса на људе.

Састанку су присуствовали и представници Полицијске управе и Сектора за ванредне ситуације, који су добили упутства о контроли промета стоке.

-Потребно је да се тачно дефинише процедура по којој ће се поступати уколико се примети транспорт оболеле стоке. Такође смо разговарали о одређивању пунктова, где ће се вршити контрола и дезинфекција возила која долазе из обележене зоне где је регистрована појава ове болести, додао је начелник Топличког управног округа  Небојша Вукадиновић.