Састанак Топличког управног округа, пети по реду, одржан је данас у просторијама Опште болнице „Др Алекса Савић“ у Прокупљу.
На овом састанку, сходно теми о којој је било речи, а то је покретање иницијативе за формирање Регионалне хитне службе, присуствовали су представници здравствених установа, директор Дома здравља, Апотеке, директор РФЗО-а, Института за јавно здравље Ниш, народни посланик др Дарко Лакетић, као и представници локалних самоуправа Куршумлије, Блаца, Житорађе и Општине Прокупље.
– Топлички управни округ је покренуо иницијативу за формирање Регионалне хитне службе, што ће побољшати квалитет хитних здравствених услуга грађанима Топлице. Очекујемо да ће и локалне самоуправе сагледати ову иницијативу и да ће помоћи да је што пре реализујемо, рекао је др Небојша Вукадиновић, начелник Топличког управног округа и домаћин данашњег скупа.
На састанку је истакнуто да би оваква организација пружања хитних здравствених услуга допринела да се спасу многи животи, да се благовремено збрине сваки пацијент, без обзира да ли је он из Прокупља, Куршумлије, Блаца, Житорађе или из удаљене сеоске средине.

Хитна медицинска помоћ доступна свима Хитна медицинска помоћ доступна свима

Начелник за анализу, планирање и организацију здравствене заштите Института за јавно здравље Ниш Драган Николић је објаснио шта ће за кориснике здравствених услуга значити формирање Регионалне хитне службе.
– Ми желимо да на организован начин омогућимо указивање хитне медицинске помоћи за ниво округа. То не значи формирање неке нове организационе јединице, већ само измену и други организациони ниво, где се активно укључују сви домови здравља са територије Топличког округа, у организовани модел указивања хитне медицинске помоћи. До сада, по важећем нивоу организације, постојала је Служба за хитну медицинску помоћ у општини Прокупље и ноћне дежурне службе у другим домовима здравља. Желимо да сваком становнику на територији Топличког округа, учинимо доступну хитну медицинску помоћ и уколико су у таквој потреби да могу на адекватан начин најбрже, у „златном сату“, буду ваљано опсервирани том услугом и стигну до одељења за пријем и збрињавање хитних стања окружне, односно Опште болнице у Прокупљу, објаснио је Николић.
Према његовим речима, идеја је да у један модел организационе шеме хитне помоћи буде обједињен постојећи модел и унапређен уз помоћ локалних самоуправа, са повећаним бројем екипа, како би био вреднији у смислу збрињавања хитних стања пацијената, како би ниво преживљавања у тако тешким ситуацијама био виши.
– Становници општине Прокупље су до сада имали хитну здравствену услугу 24 часа, док остале општине нису имале ту могућност, већ да по потреби позову екипу хитне медицинске помоћи која није могла да напусти амбуланту Дома здравља. У том случају могло се доћи само до саветодавне услуге или да евентуално возач дође до пацијента и довезе га до амбуланте. На овај начин, организованим нивоом мобилних екипа, са пунктовима које ћемо јасно дефинисати, 24 часа дневно стајаће на располагању становницима свих општина Топличког округа, за сагледавање свих хитних стања, кроз ваљане критеријума шта је то хитно стање, како би се ангажовале екипе које ће у „златном сату“ пружити прву хитну помоћ и збрињавање пацијената, објаснио је Николић и додао да ће се на овај начин побољшати целокупни здравствени систем, што ће допринети да грађани остају да живе у Топлици.

Хитна медицинска помоћ доступна свима

Преузето са сајта www.prokuplje.org.rs