Поводом обележавања 70 година од оснивања Народног музеја Топлице у Прокупљу, као и дана  ослобођења Прокупља од стране српске и француске војске у Првом светском рату, синоћ је у Народном музеју Топлице одржана промоција монографије „70 година Народног музеја Топлице 1946-2016.“, као и музичко–поетско вече под називом „Љубав и пријатељство“.

Свечаној манифестацији присуствовали су представници локалне самоуправе, председник Општине Прокупље Александар Симоновић, начелник Топличког округа др Небојша Вукадиновић, чланови Општинског већа Милица Ерић и Радослав Михајловић, гости из Француске, заменик градоначелника Епона Ивица Јовић са сарадником Албертом Лакриком, директорка Француског културног центра у Нишу Марион Вио, представник  Удружења  српско-француског пријатељства Оливер Пајевић, представници Војске Србије, Српске православне цркве, установа културе и образовања, као и многе друге личности из јавног живота Прокупља.

Љубав и пријатељство

Свечаност је отпочела химнама Србије и Француске, које је извео хор Гимназије под управом професора музике Тање Цветановић, а потом  је присутне поздравио председник Општине Прокупље Александар Симоновић.

– У сусрет 12. октобру, када су заједничким снагама српски и француски војници донели слободу Прокупљу, ми готово цео век касније, након  тог значајног догађаја, покретањем процеса блиске сарадње на свим нивоима са француским градом Епоном, дајемо свој допринос пријатељству ове две земље. Изузетно ми је драго што вечерас могу да поздравим наше госте из Француске, који су покретачи идеје о братимљењу Епона и Прокупља. Идеја о пријатељским односима градова Србије и Француске поникла је још у време Великог рата. Везе између војника два народа рођене у ратном вихору, јачале су у мирнодопским временима. Удружење српско-француског пријатељства „Генерал Шарл Траније“ је само наставило тим путем, а посебно желим да истакнем задовољство што их реализују људи родом из нашег краја. Они овим потврђују да Србију и Прокупље носе у срцу и да можемо да рачунамо на њихову подршку у борби за развој и напредак града. Наши људи из Епона Прокупљу су широм отворили врата сарадње. Захваљујући њима започели смо изградњу културних и привредних веза са овим француским градом, које ћемо пренети и на генерације које долазе, казао је председник Симоновић.

Љубав и пријатељство

Овом приликом он је у име локалне самоуправе  запосленима у Народном музеју Топлице честитао обележавање јубилеја, 70 година постојања ове установе у Прокупљу.

– Мало је музеја у Србији који могу да се похвале оваквом традицијом. Све ове године ви и ваши претходници одговорно радите и чувате од заборава нашу локалну, а самим тим и српску и светску културну баштину, рекао је председник Општине Прокупље Александар Симоновић.

Љубав и пријатељство

Заменик градоначелника француског града Епон, Ивица Јовић поздравио је све учеснике у обележавању овог значајног јубилеја  и истакао да је српска заједница у Француској препознала значај братимљења његовог родног Прокупља и града Епон у којем живе три генерације његове породице.

– Желим да истакнем да смо на правом путу, путу очувања  и узајамне помоћи и подршке, која је повезивала наше народе у бурним, као и у  мирним тренуцима историје.Име  Шарл Траније је симболичан је споменик и путоказ, сведок постојања пријатељства два народа за које ћемо се још више трудити да не јењавају, а вечерашњи програм то и доказује, истакао је заменик градоначелника Епона, Ивица Јовић.

Љубав и пријатељство

У наставку програма директор Народног музеја Топлице Дарко Жарић поздравио је присутне и захвалио се на учешћу у обележавању јубилеја, а на почетке рада Музеја у Прокупљу подсетио је дугогодишњи директор ове установе, Драгослав Маринковић. Народни музеј Топлице издао је монографију „70 година Народног музеја Топлице 1946.-2016.“ која је овом приликом промовисана и уручена гостима ове манифестације.

Музичко-поетско вече обележиле су   српске патриотске песме „Креће се лађа Француска“, „Тамо далеко“, српске и француске песме, шансоне, у извођењу солиста и хора Гимназије.

Љубав и пријатељство