Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је данас у Чачку са начелницима управних округа у Србији који ће се укључити у процес озакоњења и помагати градовима и општинама да брже спроводе Закон о озакоњењу објеката.

„Начелници управних округа ће од данас много више да се укључе у процес озакоњења у општинама на својој територији. Они ће имати директну комуникацију са Министарством, пратиће како се озакоњење спроводи у локалним самоуправама и укључиће се у решавање свих проблема који се појаве у том процесу“, рекла је Михајловићева.

„Циљ Владе је да се озакоњење заврши у наредне три године и верујем да заједничким радом локалних самоуправа, округа и Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре тај циљ може да буде остварен“, рекла је потпредседница Владе.

“Општине су добиле квоте колико решења дневно треба да донесу и за то ће моћи да запосле додатне људи, укупно 1.046 у свим локалним самоуправама”, казала је Михајловићева, и додала да ће прве контроле започети већ за три месеца.

Она је навела да ће на пословима озакоњења општине ангажовати пре свега грађевинске инжењере, архитекте и правнике, за које очекује да ће почети да раде на доношењу решења већ од почетка 2017. године.

„Локалне самоуправе ће нове запослене плаћати из својих средстава, али ће приходи од озакоњених објеката бити далеко већи од трошка за плате“, рекла је Михајловићева, и прецизирала да се укупан трошак за три године процењује на 1,3 милијарде динара, а само приходи од такси за озакоњење износе више од осам милијарди динара.

Михајловићева је са начелницима округа разговарала и о одржавању путне мреже у Србији, а састанку је присуствовао и в. д. директора “Путева Србије” Зоран Дробњак.

„Сви начелници ће добити план одржавања по окрузима од “Путева Србије”, а они свакако треба да буду информисани и о плановима и буџетима локалних самоуправа на територији округа за које су надлежни“, рекла је Михајловићева.