Поводом 6. новембра – Дана рода инжињерије, министар одбране Александар Вулин обишао је данас највећу инжињеријску јединицу Војске Србије 310. инжињеријски батаљон Треће бригаде Копнене војске, размештену у касарни „Ратко Павловић Ћићко“ у Прокупљу.

Министар Вулин је пре обиласка тактичко-техничког збора и приказа дела оперативних способности одржао састанак са представницима Војске Србије, Треће бригаде КоВ и Општине Прокупље. Састанку су присуствовали и командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, командант Треће бригаде пуковник Предраг Грбић и председник Општине Прокупље Александар Симоновић.

Према речима министра одбране, род инжињерије, као и сваки род Војске Србије, није само род „већ је опредељење, одлука и воља сваког његовог припадника да буде ту колико год и када год да је потребно“.

– Није ваш род само нешто о чему се говори, прича, слика или пише, већ је способност сваког од вас да будете уз оне којима је тешко и када им је тешко, када треба да се пробије пут, да се разгрне снег, да се помере тоне блата, земље, камена, када живот поново треба да се врати у нормалу, да постане вредан живљења. Онда пошаљемо вас. Онда пошаљемо наше инжињерце за које не може и не сме да буде препрека које не могу да се савладају. На то сте нас навикли и ништа мање од тога од вас и не очекујемо, истакао је министар Вулин.

Он је поручио припадницима Треће бригаде да је то бригада која наставља славне традиције Гвозденог пука.

– Ниједан од вас не може и не сме да буде ништа мањи него што је успомена на славне ратнике, непобедиве гвоздене јунаке. Бригада у којој служите наставља традицију Гвозденог пука и ви пратите њихове стопе решени да личите на њих, да вас памте баш тако као што су памтили оне пре вас. Ваша деца су поносна на своје очеве, поносна на вас као што су и пре вас били поносни на хероје Гвозденог пука. Сва наша војска је елитна војска. Не постоји ниједна јединица у нашој војсци која не заслужује највеће поштовање, која не заслужује да се памти и да се обнавља. Сваки српски војник је војник који у себи баштини традицију најбољих победника са Кајмакчалана, јунака са Солунског фронта, победника са Куманова, победника са Брегалнице. Сваки српски војник има право да о себи мисли онако како о њему мисли читава земља. Као о  најбољем, као о најхрабријем. Зато смо поносни на сваког од вас, на то како сте се борили у временима иза нас и сигурни у то како ћете стварати и радити у временима која тек долазе, рекао је министар Вулин и додао да нико није изабрао војску ни свој позив случајно, ни под присилом ни морањем, већ „зато што своју земљу волите и зато што сте спремни да јој служите баш тако као што чините“.

– И онда када се вратите у своје куће, у своје домове, када отмете то мало времена што вам од дневних обавеза преостане, да будете са својом децом са својим породицама, хоћу да будете поносни на оно што сте радили и што радите, баш као што је држава Србија поносна на вас. Хоћу да ваше породице, да ваша деца знају колико сте чувани, колико се о вама брине, колико се о вама мисли и колико ће времена која долазе показати да ће ваш материјални положај бити бољи, а да ће поштовање које осећате бити неумањено, ако уопште може да буде веће. Хоћу да када проводите то мало времена са породицом, који често или ретко питају за то да ли можеш и колико можеш, већ траже од тебе да даш све од себе, хоћу да се и они и ви осетите као поносни, као чувани, као највољенији део нашег друштва и наше државе. Онолико колико смо били поносни на кајмакчаланске јунаке. Толико хоћу да будемо поносни на свакога од вас, на ваш стрпљиви, тврдоглави и упорни рад и решеност да ова земља буде боље место за живот, поручио је министар Вулин.

Према речима министра одбране, сви ми, од председника Владе преко врховног команданта, хоћемо да будете поносни на своју земљу и да осећате да сваки дан који проведете радећи за своју земљу, за свој народ, јер је то рад вредан поштовања и дан у коме сте учинили нешто због чега ће вас памтити.

– Знам да сте достојни успомене на Гвоздени пук и знам да ће, као што памтимо њих и њихова имена, нека нова деца, неки нови строј који ту једног дана буде стајао са поносом говорити о вама о вашим подвизима о свему што сте чинили и чините за државу Србију, јер ми смо увек мирни и сигурни када знамо да сте ви на стражи, синови Гвозденог пука, очеви неког новог Гвозденог пука, рекао је министар Вулин.

Председник Општине Александар Симоновић похвалио је сарадњу Војске Србије са локалним властима и поручио су они увек ту „када нам је потребна било каква помоћ“ и да се због тога сви осећају сигурно.

ФОТОГАЛЕРИЈА: