Начелник Топличког управног округа Златан Миљковић угостио је током дана представнике Амбасаде САД који су донирали прокупачком Удружењу оболелих од мишићних и неуромишићних болести специјализовани комби за превоз особа са инвалидитетом, капацитета шест места за седење и два за инвалидска колица. Донацију је уручио војни аташе и представник америчке Амбасаде пуковник Кори Шеј,  који је са Миљковићем положио венце на спомен обележје јунацима Гвозденог пука.

Миљковић је истакао да сарадња Србије и САД датира још од 1881. године те да су у оба светска рата били на истој страни.

Ми смо са Америком имали увек добру сарадњу у свим областима, од економије, привреде, културе до спорта. Великани попут Тесле и Пупина су своје највеће успехе оставрили у САД. Оно што је најважније у послењих 10-ак година, то је привредна сарадња и долазак америчких инвеститора у Србију и та сарадња ће бити још интензивнија, јер морамо да радимо за бољу будућност и бољи живот наших грађана – истакао је Миљковић.

Представник америчке амбасаде Кори Шеј каже да је сарадња САД-а и Србије уназад 140 година и да се она унапређује, а да је донација посебно значајна јер је усмерена особама са инвалидитетом.

Тешко је када живите са неком врстом инвалидитета и зато је посебно задовољство када се помаже таквим људима. Надам се да ће ова донација бар мало побољшати живот таквим људима, посебно деци и да ће користити Удружењу – рекао је Шеј.

Председник Удружења Миша Цветковић каже да ће донација вредна око 37.000 долара олакшати свакодневно функционисање шеснаестак млађих чланова различитог узраста који дан проводе у селу Водице недалеко од Прокупља, где је за њих направљен целодневни боравак.

Возило ћемо користити свакодневно за превоз наших корисника. Свакако ће нам олакшати превоз деце и лакше ћемо функционисати, јер их превозимо од њихових кућа до дневног боравка “Сунце” и назад, а до сада смо имали старо возило које је већ амортизовано – рекао је Цветковић.

Поред високих званица америчке амбасаде уручењу кључева новог возила присуствовао је и председник Удружења српско-америчког пријатељства професор доктор Драган Милић који је истакао да сарадња са амбасадом Америке и Командом америчке војске траје већ 7 година и да је од њих у Србију кроз различите пројекте стигло близу 4 милиона долара.

Односи између Србије и Америке су јако дуги и увек смо били стратешки партнери. Једини период када је било неразумевања између две земље је био крајем 90-их година, али сада након 20 година ти партнерски односи се поново успостављају уз међусобно разумевање. Ова донација специјалног комби возила доказује то савезништво и сигиран сам да ће у наредном периоду наше пријатељство наставити да јача- рекао је доктор Милић.

Током обиласка Прокупља гости су посетили и спомен собу јунацима Гвозденог пука, где су их представници прокупачког Музеја упознали са поставком слика и предмета из Првог светског рата од 1912. до 1918. године, а поред начелника Миљковића, доктора Милића, пуковника Шеја, данашњем догађају присуствовали су и градоначелник Прокупља Милан Аранђеловић, пуковник Александар Педразу, шеф војне канцеларије амбасаде САД у Србији и други.