Традиционално, Златан Миљковић начелник Топличког управног округа и ове године присуствовао је пријему у амбасади САД у Београду поводом Дана независности. На свечаности у резиденцији амбасадора Кристофера Хила поред бројних званица присуствовао је и председник Србије Александар Вучић, као и највиши представници државног врха наше земље, те представници Српске православне цркве предвођени патријархом Порфиријем.

Хил најавио почетак изградње Специјалне школе у Београду

Током овог значајног догађаја, начелник Миљковић је нагласио да је потврђено да ће до јесени почети изградња Специјалне школе у Прокупљу, која ће бити у потпуности финансирана средствима Канцеларије за војну сарадњу САД.

Ово је изузетно важан корак за наш регион и показатељ одличне сарадње између наше земље и Сједињених Америчких Држава. Захвални смо америчкој влади на овој значајној помоћи и радујемо се почетку радова, чија укупна вредност износи милион долара. Изградња Специјалне школе ће пружити неопходну подршку и образовање деци са посебним потребама, чиме ћемо унапредити квалитет њиховог живота и образовања – рекао је Миљковић.

Очекује се да ће радови на изградњи Специјалне школе започети већ на јесен, а Канцеларија за војну сарадњу САД ће надгледати реализацију пројекта, обезбеђујући да сви радови буду изведени по највишим стандардима.

Миљковић подсећа да пријем код амбасадора Хила, осим што слави Дан независности, доказује и све снажније везе између две земље, кроз конкретне пројекте који директно утичу на локалну заједницу и њене потребе за унапређење живота грађана Србије.

Иначе, Дан независности у САД се обележава у знак сећања на 4. јул 1776. године када је у Филаделфији објављена Декларација о независности.

Један од оснивача и аутора Декларације о независности, Томас Џеферсон, тада је објаснио суштинске чињенице демократије, па и након 248 година, те идеје и даље живе и нешто су за чим сви ми тежимо.