Поводом новогодишњих и божићних празника и почетка нове календарске 2018. године начелник Топличког управног округа, Небојша Вукадиновић приредио је традиционални пријем за новинаре и дописнике електронских и писаних медија из Топлице.

У срдачном и пријатељском разговору са новинарима јавног медијског сервиса РТС, дневних новина  “Политика” и “Блиц”, Новинске агенције “Бета”, ТВ Мост нет и “Топличких Новина”, фоторепортерима и камерманима , Вукадиновић је рекао да је веома задовољан досадашњом сарадњом и пожелео им успешну наступајућу годину и много добрих вести из овог краја.

 Осврћући се на протеклу годину, начелник Вукадиновић  је истакао да су је  обележиле многе значајне инвестиције и догађаји али да су несумњиво најзначајнији били обележавање 100 година од Топличког устанка и избори у априлу на којима су грађани добили нову владу и председника  Србије Александра Вучића.

 -Житељи Топлице дуго ће памтити величанствени скуп пред спомеником Топличким јунацима у центру Прокупља на коме се окупило око 10. 000 људи који су дошли да одају почаст храбрим устаницима и жртвама окупаторског терора, подвукао је Вукадиновић.

Он је подсетио да је на платоу пред спомеником Топличким јунацима стајала цела српска Влада и да се тога дана грађанима обратио тадашњи премијер а садашњи председник Србије Александар Вучић  величанственим говором посвећеним јунацима легендарног Гвозденог пука и јуначком народу Топлице.

Подсећајући на оно што је током протекле године урађено начелник је казао да су изграђени километри путева на градском и сеоском подручју у свим топличким општинама чиме су знатно побољшани услови живота житеља топличког краја. Такође је истакао да се много урадило и на санацији речних корита и водотокова како Топлице тако и њених притока у циљу заштите од изливања и поплава.

Према његовим речима много пажње поклањало се запошљавању, школству, здравству, социјали, култури и свим другим сегментима друштва како би се створили што бољи услови за живот Топличана и спречила миграција становника ка великим градским центрима.

-Само у протекле две године број незапослених у Топличком округу смањен је за 3.000 тако да их је сада на евиденцији Националне службе за запошљавање  око 13.000, казао је Вукадиновић и додао да ће се тенденција запошљавања наставити и ове године као и да у томе имају велику помоћ немачке Компаније Леони која је само 2017. запослила 1. 000 радника.

-Приоритет Владе Србије и наш приоритет је поправљање лоше демографске слике, подизање наталитета  и спречавање одлива становништва из Топлице као једне од најугроженијих регија у Србији када је наталитет у питању, прецизирао је Вукадиновић.

Он је истакао и одличну сарадњу са министарком Славицом Ђукић Дејановић задужену за демографију и популациону политику, захваљујући чему су две топличке општине Прокупље и Блаце добиле значајна средства за унапређење породице и боравка деце у вртићима.

-За Топличане је од великог значаја и изградња и пуштање у рад новог Клиничко- болничког центра у Нишу, првог завршеног у Србији, који им је на дохват руке и који ће им омогућити брже лечење без чекања на ред и што је најважније, лечење најсавременијим методама по европским и светским стандардима, закључио је начелник.

Када је реч о значајним инвестицијама које предстоје у овој години Вукадиновић је као једну од најважнијих истакао изградњу новог аутопута Ниш  – Приштина који ће великим делом пролазити кроз Топлицу.

-Ове године ће бити изграђена прва фаза од 36 километара од чега ће 16 километара бити изграђено кроз Нишавски а 20 километара, до села Плочник , кроз Топлички округ, нагласио је Вукадиновић.

Он је као другу најважнију инвестицију у овој години означио  изградњу Спомен парка јунацима Другог Гвозденог пука у парку код Железничке станице у Прокупљу.

-Радови ће започети већ овог месеца а планирано је да ово велелепно спомен обележје, какво су легендарни српски војници , припадници најодликованије јединице Српске војске у историји, буде завршено до 12. октобра 2018. године када је у Прокупљу планирана велика државна манифестација поводом века од завршетка Великог рата, рекао је начелник.

На крају, начелник Вукадиновић је похвалио сарадању са свим локалним самоуправама у Топличком округу као и сарадњу са седам округа југоисточне Србије, Пчињским , Јабланичким, Нишавским, Пиротским, Зајечарским и Борским округом. У наредном периоду најавио је јачу међуокружну повезаност а све у циљу стварања бољих услова живота свих грађана у складу са политиком Владе Србије.