Од краја октобра 2020. године до данас, тимова састављених од представника санитарне, тржишне, ветеринарске, пореске, инспекције рада и локалних комуналних инспекција који су на нивоу Топличког округа задужени за спровођење епидемиолошких мера извршили су укупно 2824 контрола у Топлици током којих су утврђена 23 прекршаја. Једна од неправилности се односи на непостојање дезобаријере, док се у 22 случаја нису стриктно примењивале мере коришћења личне заштитне опреме запослених.

Иако се ради о мањим неправилностима које су инспекцијски тимови уочили на терену, контрола објеката на нивоу Топлице се одвија на дневном нивоу, а за само десетак дана од почетка марта урађено је преко 100 надзора.

Како је епидемиолошка ситуација у Топличком округу и даље забрињавајућа јер се из дана у дан повећава број новоинфицираних короном, наредних дана појачаће се контроле, а све у складу са новим мерама републичког Кризног штаба – каже Златан Миљковић начелник Топличког управног округа.

Он подсећа да је још на почетку пандемије и формирања тимова за контролу прописаних мера направљен списак ризичних субјеката који се контролишу појачано, али да се контрола на дневном нивоу врши и на пијацама, спортским и културним догађајима и осталим манифестацијама које су организоване у претходном периоду.

Информације које стижу из прокупачке Болнице која поред Прокупља покрива и општине Блаце, Куршумлију и Житорађе, како тврде у Округу нису охрабрујуће јер је на болничком лечењу тренутно хоспитализовано 53 пацијента од којих је код 48 потврђено да су инфицирани короном, а за два дана преминула су 3 пацијента.