Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Негован Станковић ће у понедељак 26. фебруара 2018. године у 11.00 часова предводити државну церемонију поводом обележавања 101. годишњице од избијања Топличког устанка. Државна церемонија ће бити одржана код Споменика Топличанима палим у ратовима 1912-1918 и жртвама Народног устанка 1917. године који се налази у центру Прокупља.

 

Након церемоније полагања венаца и одавања почасти уследиће обраћања председника Општине Прокупље Александра Симоновић  и државног секретара Негована Станковића као и пригодан уметнички програм у реализацији Дома културе у Прокупљу.

 

Церемонији ће присуствовати и начелник Топличког управног округа, удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и грађани.

 

Устанак који је крајем фебруара и почетком марта 1917. године захватио Топлицу, Јабланицу а проширио се на остале делове под бугарском окупацијом, саставни је део ослободилачке борбе српског народа у Првом светском рату. Устанак је представљао природни продужетак отпора започетог у Србији од тренутка када се српска војска повукла преко Албаније и трајао је скоро све до њеног повратка у отаџбину.  Био је то једини и прави устанак у позадини фронтова иза кога су постојале елементарна организација и јасна концепција борбе за слободу.