Полагањем венаца на Споменик палим борцима Прокупља у Народноослободилачком рату обележен је 9.мај, Дан победе над фашизмом. Венце на споменик положила је делегација Општине Прокупље, Војске Србије, начелства Топличког управног округа, СУБНОР-а и других борачких организација и удружења.

Говорећи о значају 9.маја, Дана победе над фашизмом заменик председника Општине Прокупље Мирољуб Пауновић рекао је да је на данашњи дан пре 72 године окончан Други светски рат.

– Други светски рат је највеће страдање и уништавање које је људска цивилизација икада видела.Храбри људи гинули су за слободу коју данас обележавамо.Овај дан симболизује победу света над нацизмом, који је претио да га уништи, рекао је он и додао да је у историјској победи над фашизмом велики допринос дала и Србија.

Он је посебно нагласио да су слобода, понос, достојанство, част и јунаштво кључне одлике нашег народа и да је у нашем народу присутна јака антифашистичка традиција.

Током ратних година страдали су сви европски народи, истакао је Пауновић и нагласио да је у рату настрадало близу 80 милиона мљуди, а у бившој Југославили око милион и седамсто хиљада.

– Девети мај је дан када обележавамо и Дан Европе, који је нераскидиво повезан са тековинама антифашизма, јер је Европа заснована на основним начелима којима су се водили борци против нацизма и фашизма, рекао је он истакавши да је веома важно да се младим људима скрене пажња колико је била битна борба против фашизма.

Заменик председника Општине Прокупље је посебно нагласио да је народ Топлице опредељен за мир, слогу и сарадњу са свим народима света и опредељен за економски и културни просперитет.

Председник СУБНОР-а Прокупља Светозар Ковачевић  је у свом говору истакао да ова организација негује традиције и жели да сачува од заборава значај народноослободилачког рата и доприноса наших бораца у борби против фашизма.

– Током четворогодишњег рата у Топлици су формиране две пролетерске дивизије и 10 бригада. У овим јединицама било је близу 3.000 бораца из Прокупља, а 30.000 из Топлице.  Прокупље је имало 24 народна хероја од којих је 16 погинуло током рата. Споменице од 1941. године добило је 500 бораца, рекао је Ковачевић и нагласио да је током  рата спаљено 4.000 кућа и опљачкано 4.300 домаћинстава.

Заменик предсдника Општине Прокупље Мирољуб Пауновић приредио је пријем за све учеснике данашње прославе.

У културном делу програма учествовали су ученици ОШ “Милић Ракић Мирко” и “Никодије Стојановић Татко”.