У присуству Команданта Окружног штаба за ванредне ситуације Топличког округа и начелника Топличког управног округа Небојше Вукадиновића, заменика председника Општине Прокупље Мирољуба Пауновића са сарадницима, представника топличких општина, припадника Цивилне заштите, Сектора за ванредне ситуације, здравстваних, правосудних и других органа у Прокупљу је обележен  1. март, Светски дан цивилне заштите (ЦЗ).

Говорећи о значају јединица за ванредне ситуације Вукадиновић је истакао да су припадници Цивилне заштите они који први пружају помоћ и делују приликом природних катастрофа и других елементарних непогода и  насрећа.

-Улога локалних самоуправа у организовању ЦЗ је примарна, јер се на њиховим територијама  прво делује у ванредним ситуацијама. Понекад  материјалне могућности отежавају општинама да унапређују и технички опремају ове јединица, рекао је Вукадиновић  и додао да је у ванредним ситуацијaма од великог значаја добра сарадња са свим субјектима који учествују у спашавању људи и материјалних добара.

Стална едукација и опремање специјализованих јединица је свакодневно присутна, речено је на састанку и истакнуто да је у том циљу неопходно подићи и свест грађана како би били припремљени за евентуалне ванредне  ситуације и  деловање у случају елементарних и других несрећа и непогода.