У Општини Прокупље данас је одржана Свечана седница поводом обележавања  Светског дана цивилне заштите, 1. марта.
Свечаности су поред припадника Цивилне заштите Одељења за ванредне ситуације, присуствовали представници локалне самоуправе и јавних предузећа и установа  у Прокупљу.
Командант Окружног штаба за ванредне ситуације Небојша Вукадиновић, поздравио је присутне и честитао празник припадницима Цивилне заштите.

-Овај дан се свечано обележава у целом свету од 1990. године, одлуком Генералне скупштине међународне организације цивилне заштите. Циљ је да се укаже на значајну улогу служби цивилне заштите у случају различитих врста опасности које угрожавају људе, животиње, имовину, културна добра, животну средину. Цивилна заштита представља одговор и спремност државе на различите опасности. Због тога  се мора све више унапређивати, развијати и имати све значајније место у систему заштите и спасавања  грађана у случају опасности, истакао је Небојша Вукадиновић и додао да је задатак свих локалних самоуправа да  више средстава издвајају за формирање и опремање јединица Цивилне заштите, како би оне још ефикасније могле да делују у случају опасности.

Овом приликом он је подсетио на елементарне непогоде које су задњих година погодиле Србију и Топлицу. У поплавама које су  2014. и 2015. године задесиле Топлички крај, спроведена је велика акција спасавања имовине и грађана у којој су учествовали припадници Цивилне заштите, МУП-а , Војске, јавних предузећа, као и велики број грађана. Заједничким снагама  свих учесника у акцијaма које су организоване на територији Топличког округа, избегнуте су штете већих размера.