Na jednoj od najvažnijih i najznačajnijih manifestacija koju Grad Prokuplje organizuje u 2022. godini, pored visokih zvanica iz državnog vrha Srbije, proslavi 110 godina od obeležavanja mobilizacije Drugog pešadijskog puka “Knajz Mihajlo” prisustvovao je i Zlatan Miljković, načelnik Topličkog upravnog okruga. Miljković je položio venac na spomen obeležje junacima Gvozdenog puka.

Od mobilizacije najodlikovanije jedinice u Prvom svetskom ratu proteklo je tačno 110 godina, a na mestu gde su 1912. godine Topličani krenuli u bitku za oslobođenje Srbije iz koje se mnogi nisu vratili, okupili su predstavnici državnog vrha Srbije, lokalnih samouprava u Toplici, građani, učenici svih prokupačkih škola i druge zvanice.

Čast je biti deo ove manifestacije u znak sećanja na naše predke koji nisu žalili živote za slobodu Srbije. Gvozdeni puk su popunjavali srpski vojnici mahom iz Toplice, u najboljoj životnoj snazi od 21 do 31 godine starosti, na svom pobedonosnom putu ta jedinica imala je velike gubitke, ali je stekao besmrtnu slavu i izvojevao slobodu i nezavisnost u kojoj i dan danas uživamo. Ovo je veliki dan za sve građane Topličkog okruga koji s razlogom mogu biti ponosni na svoje pretke jer su nam svojom žrtvom ostavili zavet koji je večan – rekao je Miljković.

U zvaničnom delu manifestacije, prisutnima se obratio i predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, koji je preneo lične pozdrave prisutnima od strane predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Mir i sloboda su dva ideala koja su srpske junake sa ovog mesta pre 110 godina povela u odbranu otadžbine. U Toplici gotovo da nije bilo kuće iz koje tih ratnih godina nije otišla bar jedna muška glava, dobrovoljno i uz pesmu i ako su znali da se mnogi neće vratiti. Nema ovde čoveka u Srbiji koji nije ponosan na svoje pradedove koji su zemlju branili svojim životima – rekao je između ostalog Vladimir Orlić predsednik Skupštine.

Milan Aranđelović, gradonačelnik Prokuplja je istakao da se barjak slobode koji su razvili naši preci i danas vijori Srbijom.

Njihove bitke i stradanja su čvrst oslonac za naše bolje sutra. Prošlosti se vraćamo da bi iskazali poštovanje i večnu zahvalnost precima, ali da iskoristimo i dobro i loše za bolju i svetliju budućnost za sve građane Srbije- istakao je Aranđelović.

Svečanoj ceremoniji obeležavanja 110 godina od mobilizacije Gvozdenog puka u Spomen parku u Prokuplju prethodilo je opelo nastradalim junacima, a svečanost su upotpunili predstavnici lokalnih samouprava u Topličkom okrugu, načelnici okruga sa juga Srbije, potomci Gvozdenog puka, predstavnici vojske i mnogih boračkih organizacija, kao i vojni orkestar i garda Vojske Srbije, prokupački crkveni hor, glumica Jasmina Stoiljković, Srđan Živković, glumac.