У Куршумлији екипа Завода за заштиту споменика културе у Нишу привела је крају радове на обнови, заштити и уређењу Спомен – костурнице и Споменика погинулим борцима, жртвама фашизма. Споменик је подигнут 1951/52. године на узвишењу, недалеко од ушћа Бањске у Топлицу, у близини храма Светог Николе, задужбине великог српског жупана Стевана Немање из 12. в

У позадинској страни је улаз у костурницу у којој су смештене лимене касете са посмртним остацима погинулих бораца. На платоу се налази пирамида, висока осам метара, обложена мермерним плочама. У подножју пирамиде постављене су четири мермерне плоче на којима су исписана имена 145 бораца, погинулих 0д 1941. до 1945. године, а на посебној плочи се налазе имена четири бораца са подручја ове општине Топличког округа, који су погинули у ратовима 1991. до 1993. године на просторима бивше СФРЈ.

Захваљујући Заводу за заштиту споменика културе у Нишу ово спомен – обележје из другог светског рата добило је лепши изглед. Новац за ове радове обезбедило је Министарство за социјална питања, борачку и инвалидску заштиту у Влади Србије.