Литургијом и поменом косовским јунацима које је служио Владика нишки Арсеније, културно-уметничким програмом у манастиру Светих архангела Михаила и Гаврила у Конџељу код Прокупља одржан је Светоплички (Видовдански) сабор, који се ове године организује 19. пут.

У порти манастира „Топличка Грачаница“ заслужним појединцима, установама и предузећима додељене су традиционалне „Видовданске повеље“ које носе имена славних косовских јунака, а додељене су и награде за најуспешније литерарне радове из Топличког округа на тему родољубља.

Обраћајући се окупљенима, Златан Миљковић начелник Топличког управног округа истакао је да су на Видовдан 1389. године Срби заувек себе одредили као народ који не пристаје на ропство, бранећи земљу својих прадедова и синова, не жалећи своје животе за слободу.

И од тога дана овај датум постаде историјско српско мерило, дели нашу историју на догађаје пре и на догађаје после Косова. Када ово кажем не мислим на географски појам, већ на идеологију, идеал који је постављен пред Српски народ у целини и пред сваког Србина понаособ – рекао је начелник Миљковић.

Током говора он је подсетио на историјске догађаје и Косовски бој у коме је, како је истакао, Кнез Лазар испунио светосавско српско Јеванђеље и поделио нашу историју на два дела.

Те 1389. на Косову се бранила на само Србије већ и читава Европа, исто као и 1914. и много година касније, у другом светском рату. Увек су Срби били на правој страни истине и слободе. И данас после толико векова српски народ још увек живи, креће се, постоји и гледа себе кроз Видовдан – додао је начелник Миљковић.

Миљковић је истакао да је данашњи дан светао за Србију, али и подсетио да се 28. јуна 1921. године десио покушај убиства краља Александра Карађорђевића, а 2001. године на Видовдан изручен је Хашком трибуналу Слободана Милошевића, бивши председник Србије и СР Југославије.

Ја желим да нам Бог да више вере, поштења и родољубља. Када ова три невидљива мотора ослабе цела видљива машинерија људског живота и једног народа неправилно ради. Али, српски народ јасно види ко је вера а ко невера. А Видовдан је заиста Видов-дан вечито српско огледало пред којим стојимо и пред којим се увек требамо запитати са чиме ћемо судњег дана стати пред Лазара, Милоша и остале српске витезове – рекао је Миљковић.

На свечаности у оквиру традиционалног „Светопличког видовданског сабора“ начелник Миљковић и Владика Арсеније су најзаслужнијим појединцима и установама из топличког краја уручили „Видовданске повеље“.

Повељу „Царица Милица“ добила је Петра Спасојевић пијанисткиња из Куршумлије, освајач више од 30 награда на међународним такмичењима у клавиру, повељу „Милан Топлица“ добио је Жикица Јовановић филмски редитељ и сценариста из Прокупља, који је стекао светску славу као вишеструки победник на многим међународним филмским фестивалима кратког метра, повељу „Бошко Југовић“ припала је Дејану Андријашевићу, дипломираном инжењеру архитектуре родом из Куршумлијске Бање, који је својим радом и залагањем као врстан привредник учествовао у свим акцијама за помоћ свом завичају.

Повеља „Југ Богдан“ припала је Радету Вучковићу славном композитору, песнику и кантаутору из Куршумлије, повеља „Цар Лазар“ припала је Ковид амбуланти прокупачког Дома здравља која је дала немерљив допринос нормалном функционисању друштва у ситуацији пандемије корона вируса, а повеља „Иван Косанчић“ Горану Тодићу успешан привреднику из Блаца, власнику фирме „Тоди“.

Видовдански сабор у Конџељу завршен је културно-уметничким програмом у коме су сплетом игара из околине Лесковца госте забављали представници млађе фолклорне групе КУД из Блаца, затим извођач изворне народне музике Ксенија Стојиљковић са песмом из косовског краја, гуслар из Куршумлије Новак Миленковић, глумац прокупачког позоришта Срђан Живковић који је извео беседу Проте Матеје –Ненадовића, а промовисан је и 14. број часописа за културу и друштвена питања „Топлички венац“.

Организатори Видовданског сабора и ове године су Топлички управни округ, манастир „Топличка Грачаница“ у Конџељу и Удружење Топличана у Београду и Нишу.