– Поводом обележавања дана Медицинске школе „Др Алекса Савић“ у амфитеатру Високе пољопривредно-прехрамбене школе струковних студија одржана је трибина на тему „Заштита жртава трговине људима„. Уз подршку ментора, наставника Медицинске школе Гордане Бјелић и Биљане Миленковић, ово предавање, на којем су присуствиовали начелник Топличког управног округа Небојша Вукадиновић, представница Центра за заштиту жртава трговине људима из Београда Сања Савић, Полицијске управе из Прокупља, Центра за социјални рад, Дома здравља, професори и ученици прокупачких основних и средњих школа, одржале су ученице трећег разреда Ивана Јанковић, Невена Симић и Милица Мијаиловић.

Многобројним посетиоцима трибине ученице су говориле о тома шта је то трговина људима, како она настаје, које су последице и како спречити ову појаву која је присутна у данашње време.

Лажна обећања за рад у иностранство на добро плаћеним пословима најчешћи су облик врбовања младих од стране појединаца и организованих група који се баве трговином људима, речено је током излагања.

– Породица, школе, Центри за социјални рад, државни органи и други субјекти свакодневно требају да се укључе у рад да младима како би се превентивно деловало на сузбијању трговине људима, истакли су предавачи и додали да се жртвама ове појаве треба пружити стручна помоћ.

Инспектор за странце, сузбијање илегалне миграције и трговине људима у прокупачкој Полицијској управи Бојан Милић напоменуо је да у протекле две године у Топлици није евидентиран ни један случај трговине људима.

Дипломирани специјални педагог из београдског Центра за заштиту жртава трговине људима Сања Савић у свом излагању напоменула је да су у ропском положају у свету тренутно налази близу 27 милиона људи.

– Центар своје послове обавља на територији читаве Србије. Стручна лица центра су по основу 128 пријава у 2015. години идентификовали 40 особа као жртве трговине људима, рекла је Соња Савић и нагласила да су ове жртве биле изложене различитим видовима експлоатације.