У Прокупљу је одржана седница Топличког Управног округа на којој су, поред начелника округа Небојше Вукадиновића, присуствовали представници кабинета министарке без портфеља Славице Ђукић Дејановић задужене за демографску политику Ђуро Пртљага и Марјан Јовановић, председници општина Прокупљe, Куршумлијa и Блаца Александар Симоновић, Радољуб Видић и Зоран Јозић, представници здравствених  установа из Топлице, просвете и директор прокупачке апотеке Златан Миљковић.

На овом састанку разговарало се о популационој политици у Топлици и стратегији Владе Србије за побољшање демографске слике у овом делу Србије.

Начелник Топличког Управног округа Небојша Вукадиновић истакао је да је Влада Србије и ресорно министарство ове године издвојило 130 милиона динара за побољшање демографске слике, од чега је 57 милиона опредељено за југ и југоисток Србије.

За пројекте које су урадили блачка и прокупачка општина бесповратно је одобрено 16 милиона динара. Одобрена средства за Општину Прокупље у износу од скоро 11 милиона динара биће употребљена за  обнову обданишта, изјавио је Вукадиновић додавши да је становништво у све четири општине Топличког округа све старије и старије.

Према његовим речима просек старости становништа у Топлици износи 44 године.

На састанку је наглашено  да треба предузети низ мера како би се повећао број становништва у овом крају, како је истакнуто, стратешком подручју Србије и зауставила миграција становништва.

Побољшање здравствених услуга, боравка у обдаништима, школама, едукација становништва, отварање нових радних места, као и предузимање других мера у наредном периоду допринеће бољој демографској слици, речено је на састанку.

Вукадиновић је подвукао  да привредни токови могу допринети већем природном прираштају становништва.

Добро је што је број евидентираних у Националној служби за запошљавање-филијала у Прокупљу у последње три године  смањен за 2.700 особа и што се на евиденцији сада налази близу 13.100 лица. Сигуран сам да ће се овакав позитиван тренд наставити и у будућности, а самим тим зауставити миграција становништва, изјавио је начелник Топличког Управног округа Вукадиновић.