Rekonstrukcija državnog puta drugog reda od Prolom Banje do Caričinog grada koji vodi preko Radan planine i povezuje Kuršumliju, Prokuplje, Medveđu, Lebane i Bojnik zvanično je počela danas, a planirano je da se radovi završe do decembra 2023. godine. Put u dužini od 26,5 kilometara finansiraće JP Putevi Srbije sa oko 850 miliona dinara, a radove izvodi firma Srbijaautoput.

Početak radova na izgradnji puta od Prolom Banje do Caričinog grada zvanično je otvorila premijerka Srbije Ana Brnabić u pratnji ministarke trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjane Matić, koje su posetu kuršumlijskoj opštini iskoristile i za obilazak radova na rekonstrukciji Kuršumlijske Banje.

Izgradnja puta povezaće Jablanički i Toplički okrug, a samim tim i Caričin grad, Sijarinsku Banju, Prolom Banju, Đavolju Varoš, Kuršumlijsku i Lukovsku Banju, kao i arheološko nalazište Pločnik.

Nova trasa će spojiti prirodni fenomen Đavolju Varoš sa arheološkim nalazištem kod Pločnika, lokalitet Caričin grad kod Lebana, kao i termalne izvore lekovitih voda Sijarinske, Prolom i Lukovske banje. Ogromne su mogućnosti koje pruža ova saobraćajnica, od kružnih turističkih tura raznolikog sadržaja, do razvoja seoskog turizma koji će omogućiti mnogim ljudima sa ovih prostora da se vrate svojim ognjištima i tu o bezbede egzistenciju za porodice – rekao je Zlatan Miljković, načelnik Topličkog upravnog okruga.

 

Očekuje da će dobra infrastruktura dovesti i mnoge investitore, pa nije nerealno da za nekoliko godina Radan planina postane značajna turistička ponuda na mapi Srbije.

Miljković naglašava i da će uporedo sa asfaltiranjem puta, duž ove deonice biti izgrađen i spomen kompleks “Begovića grob” u čast Dimitrija Begovića, junaka Topličkog ustanka.

Osim što će poboljšati turističku ponudu tog dela Srbije, put će prepoloviti vreme dosadašnjeg putovanja između Jablaničkog i Topličkog okruga koji će, nakon završetka puta, biti kraći za oko 100 kilometara.