Kod petlje Merošina danas su svečano počeli radovi na izgradnji autoputa E80 Niš-Merdare od 76,3 kilometara, na prvoj deonici od Niša do Pločnika, a pored predsednika Srbije Aleksandra Vučića otvaranju su prisustvovali i predstavnici državnog vrha, šef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre, kao i funkcioneri sa juga Srbije, među kojima i načelnik Topličkog okruga Zlatan Miljković.

Vučić je objasnio da radovi na prvoj deonici, na kojoj su danas počeli radovi, u dužini od 32,7 kilometara od Niša do Beloljina koštaju 226 miliona evra, od čega je Srbija 40 miliona evra dobila na poklon od Evropske unije.

Deonica puta od Niša do Pločnika Pločnik će imati šest tunela, 12 mostova i veliki broj nadvožnjaka, podvožnjaka i vijaduktova i gradiće se u četiri etape, petlja Merošina – Merošina 1 duga 5,5 kilometara, petlja Merošina 1 – petlja Prokuplje istok dužine 8,8 kilometara, petlja Prokuplje istok-petlja Prokuplje zapad duga 12,8 kilometara i petlja Prokuplje zapad-petlja Beloljin dužine 5,5 kilometara – rekao je predsednik Vučić.

Na čitavom delu autoputa dugog skoro 77 kilometara do administrativnog prelaza Merdare planirano je 85 mostova, 18 kilometara tunela.

Izgradnja autoputa imaće višestruki značaj za ovaj deo Srbije, pre svega ekonomski i politički, a načelnik Topličkog okruga Miljković naglašava da će značiti i novi život za Prokuplje, Blace, Žitoradju i Kuršumliju, Prolom banju, Kuršumlijsku banju i prirodni fenomen Djavolju varoš.

Uporedo sa izgradnjom auto-puta u Prokuplju se završava industrijska zona koja će biti povezana sa ovom saobraćajnicom, što će umnogome ubrazati protok robe i usluga, a samim tim će i čitav kraj biti mnogo privlačniji za investiture. Grad Prokuplje i ostale opštine u Toplici više neće biti iste, ovim projektom će se infrastrukturno povezati, ali doprinet i bezbednosti saobraćaja i boljem ekološkom statusu gradova i sela u tom kraju – rekao je Miljković.

Dodaje da je bilo reči da dražava razmatra i način na koji bi Toplički okrug mogao da dobije gas izgradnjom magistralnog gasovoda, čime bi se podigao standard građana, ali i dodatno podstakli investitori da ulažu u ovaj kraj.

Rok za završetak radova na prvoj deonici je 2026. godina, a ukupna dužina auto-puta Niš–Priština–Drač je 383 kolimetara.